Trump da asigurari ca „stie exact” cine este noul lider al gruparii Statul Islamic
Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 22:32 Presedintele american Donald Trump a dat asigurari vineri ca „stie exact” cine este noul sef al gruparii Statul Islamic, succesor al lui Abu Bakr al-Bagdadi si a carui identitate nu este clara inca.
Statul Islamic „are un nou sef. Stim exact cine este”, a scris liderul de la Casa Alba pe Twitter, fara a oferi mai multe detalii.
Gruparea Statul Islamic (SI) a confirmat joi moartea liderul sau Abu Bakr al-Bagdadi, ucis intr-o operatiune americana in nordul Siriei, si a anuntat desemnarea lui Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi ca succesor, amenintand SUA ca va razbuna aceasta moarte.
Acest nume a fost rar mentionat printre potentialii succesori ai lui al-Baghdadi.
„Nu stim mare lucru despre el, cu exceptia faptului ca este principalul judecator al SI si ca a condus Autoritatea Sharia (legea islamica)”, a spus pentru AFP Hisham al-Hashemi, un expert irakian in Stat Islamic. In acelasi timp, coordonatorul antiterorism al Departamentului de Stat, Nathan A. Sales, a spus vineri ca SUA il analizeaza pe noul lider al SI, pentru a stabili rolul sau in grupare si de unde provine, potrivit Reuters.
„De fiecare data cand exista o tranzitie la conducere intr-o organizatie terorista, vrem sa ne asiguram ca avem cele mai noi informatii necesare pentru a putea combate amenintarea”, a declarat el intr-un briefing de presa.Totodata, raportul anual privind terorismul al Departamentului de Stat, facut public vineri, arata ca prezenta globala a Statului Islamic a continuat sa se extinda in 2018 prin retele si afiliati, desi administratia Trump a declarat infrangerea gruparii jihadiste in Siria si l-a ucis recent pe al-Baghdadi, potrivit Reuters.
Tacticile teroriste si folosirea de tehnologii au evoluat de asemenea in 2018, in timp ce combatanti experimentati in razboaie, provenind din grupari precum Stat Islamic, se intorc in tarile lor de origine si reprezinta astfel noi amenintari, se mentioneaza in raport.
„Desi SI si-a pierdut aproape intregul teritoriu fizic, gruparea si-a dovedit abilitatea de a se adapta, in special prin eforturile sale de a inspira sau de a coordona adepti online”, a spus coordonatorul antiterorism al Departamentului de Stat, Nathan A. Sales, al carui birou realizeaza acest raport.
„In plus, teroristi experimentati in lupte s-au intors acasa din zone de razboi din Siria si Irak ori s-au dus in tari terte, reprezentand noi pericole”, a mai afirmat el.Raportul precizeaza de asemenea ca Iranul a ramas un sponsor statal major al terorismului si a oferit aproape un miliard de dolari pe an pentru a-si sprijini delegatii din regiune, in ciuda faptului ca Washingtonul si-a intensificat semnificativ sanctiunile impotriva Teheranului.
Rusia spune ca este deja prea tarziu pentru inlocuirea tratatului New START
Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 23:11 Rusia a declarat vineri ca nu a mai ramas suficient timp pentru ca Moscova si Washington sa negocieze un nou tratat privind controlul al armelor nucleare pentru a inlocui la termen New START, care expira in februarie 2021.New START este ultimul acord major in domeniul controlului armelor nucleare intre cele doua mari puteri nucleare si restrictioneaza numarul focoaselor nucleare strategice pe care acestea le pot desfasura, potrivit Reuters si Interfax.
Soarta acestui acord este in centrul atentiei de cand Washingtonul s-a retras in august dintr-un alt acord istoric asupra armelor strategice, Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF), argumentandu-si gestul prin incalcarea de catre Rusia a prevederilor pactului, fapt negat de Moscova. Decizia SUA a fost urmata de una similara a Rusiei, care si-a suspendat participarea la INF.
‘Este deja evident ca in timpul care a ramas nu suntem in masura … noi nu vom putea sa elaboram un document complet pentru a inlocui’ New START, a declarat Vladimir Leontiev, seful adjunct al Departamentului pentru probleme de neproliferare si control al armamentelor in Ministerul de Externe rus, citat de Interfax.
Tratatul poate fi prelungit prin acord mutual, dar perspectiva ca asa ceva sa se intample nu este clara, intrucat Washingtonul nu se misca repede, iar Moscova ar avea nevoie de cel putin jumatate de an pentru a implementa orice fel de prelungire a acordului, a indicat Leontiev.
Nu a existat niciun fel de reactie imediata a Washingtonului la aceste afirmatii, noteaza Reuters.
Leontiev a mai spus ca discutiile dintre SUA si Rusia s-au complicat si pentru ca Washingtonul a propus ca si China sa faca parte din noul acord.
Tratatul INF in 1987, incheiat de catre presedintele american de la acea vreme Ronald Reagan si liderul URSS, Mihail Gorbaciov, interzice utilizarea anumitor rachete balistice cu raza de actiune cuprinsa intre 500 si 5.500 de kilometri, reducand astfel capacitatile ambelor tari de a lansa un atac nuclear rapid.
Responsabilul diplomatic rus a mentionat ca trei dintre aceste sisteme de arme, intre care drona subacvatica nucleara ‘Poseidon’ si racheta de croaziera cu propulsie nucleara ‘Burevestnik’ nu intra sub incidenta noului tratat START.
Oficiali americani au declarat anterior ca presedintele Donald Trump va decide abia anul viitor daca va prelungi sau nu New START. Actualul acord, semnat de predecesorul lui Trump, Barack Obama, in 2010, limiteaza la 1.550 numarul de focoase nucleare operationale (incarcate pe rachete, pe submarine si bombardiere) pentru SUA si Rusia.
Aterizare de urgenta a unui avion, in Rusia, din cauza unei probleme la un motor
Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 20:03 Un Suhoi Superjet-100, un avion de linie cunoscut pentru problemele sale legate de siguranta, a efectuat vineri o aterizare de urgenta in Siberia dupa o defectiune la un motor, au anuntat mass-media ruse.Aterizarea ‘a decurs normal’, a afirmat un purtator de cuvant al companiei ruse Yamal, care asigura zborul, citat de agentia de presa RIA Novosti, adaugand ca nu exista victime.Compania a indicat ca aparatul, la bordul caruia se aflau 80 de pasageri care mergeau la Sankt-Petersburg, lovise o pasare, care a avariat motorul stang.
Defectiunea s-a produs la o ora si jumatate dupa decolarea din orasul Tiumen, situat la aproximativ 2.000 de kilometri est de Moscova.
Ca urmare a incidentului, echipajul a decis sa utilizeze combustibilul ramas si apoi sa aterizeze de urgenta pe aeroportul de pe care a plecat, a precizat compania.
Intrat in serviciu in 2011, SS-100 este primul avion civil proiectat in Rusia de la prabusirea URSS in 1991.
Dar vanzarile sale in strainatate sunt aproape nule din cauza costurilor de mentenanta ridicate si a problemelor de fiabilitate.
La scurt timp dupa primele zboruri comerciale ale SS-100, un avion de acest tip s-a prabusit in 2012 deasupra unui vulcan in Indonezia, provocand moartea a 45 de persoane.
In mai, incendiul la bordul altui avion de acest tip dupa o aterizare de urgenta la Moscova, s-a soldat cu 41 de victime.