
Breaking. Se rupe Marea Britanie! Premierul a făcut anunțul în această seară
Brexit pare că va avea efecte mult mai importante decât se așteptau inițial cetățenii și oficialii Marii Britanii. Regatul Unit este pe cale de a se rupe pentru prima dată în istoria sa de sute de ani, motivul fiind chiar Brexit-ul.Regatul Unit al Marii Britanii este foarte aproape să se rupă. O spune chiar premierul uneia dintre țările componente, adică Scoția.
Independenţa Scoţiei este foarte aproape, a declarat premierul scoţian Nicola Sturgeon în faţa miilor de manifestanţi adunaţi în Glasgow sâmbătă, pentru a cere organizarea unui nou referendum în această problemă, informează AFP, citat de Agerpres.
„Alegerile legislative pe care le avem în 12 decembrie sunt alegerile cele mai importante din epoca noastră pentru Scoţia. În joc este viitorul ţării noastre”, a declarat lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP) în faţa manifestanţilor care agitau drapele scoţiene.
Perspectiva unei Scoţii independente este foarte aproape, a spus ea, îndemnându-i pe alegători să se mobilizeze şi să voteze pentru partidul său în timpul viitorului scrutin.
Nicola Sturegon vrea să organizeze în 2020 un nou referendum asupra independenţei, estimând că Brexitul a schimbat datele problemei, după ce un precedent referendum, în 2014, s-a soldat cu victoria taberei ce nu dorea independenţa, cu 55 la sută din voturi.
Acest scrutin „trebuie să aibă loc anul viitor şi noi ne pregătim”, a spus ea luna trecută la congresul SNP, la Aberdeen. Ea intenţionează să ceară undă verde de la guvernul britanic până la Crăciun.
Downing Street se opune organizării unui nou plebiscit, estimând că scoţienii au fost deja consultaţi în urmă cu cinci ani şi a fost vorba de „un eveniment unic, organizat o dată într-o generaţie”.
Cu toate acestea, între timp a intervenit Brexitul, pledează Nicola Sturgeon.
În 2014, unul dintre argumentele în favoarea menţinerii Scoţiei în Regatul Unit a fost acela că în caz de sciziune această naţiune îşi va pierde avantajele pe care le reprezintă apartenenţa la UE. Iar doi ani mai târziu, în timpul referendumul din iunie 2016 asupra Brexitului, 62% dintre scoţieni s-au opus ieşirii Regatului Unit din UE.
SUA, ingrijorate de posibila achizitionare de catre Serbia a unor sisteme militare ruse
Sambata, 02 Noiembrie 2019, ora 18:3 Reprezentantul special al Washingtonului in Balcanii de Vest, Matthew Palmer, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu posibila achizitie de arme ruse de catre Serbia, intr-un interviu difuzat vineri seara de o televiziune din Macedonia de Nord.
„Am auzit ingrijorari nu doar cu privire la desfasurarea de echipamente militare ruse, ci si din cauza posibilitatii de a vedea Serbia achizitionand importante sisteme militare ruse”, a declarat Palmer la postul Elsat, informeaza sambata AFP.
Diplomatul american a reactionat astfel la desfasurarea, saptamana trecuta in Serbia, a unor sisteme S-400 si Pantir, cele mai bune sisteme ruse in materie de aparare antiaeriana, in cadrul exercitiilor militare „Scutul slav” 2019.
Este pentru prima data cand aceste sisteme au fost trimise in strainatate pentru manevre, potrivit Ministerului Apararii al Federatiei Ruse. Cu toate acestea, ele sunt desfasurate in Siria, unde au facut dovada eficacitatii lor.
Presedintele sarb Aleksandar Vucic a lasat sa se inteleaga, in timpul unei vizite la aceste manevre, ca Serbia ar dori sa achizitioneze astfel de sisteme. „Am dori, insa in acest moment singurul mijloc ar fi ca Rusia sa ni le lase, altfel noi nu avem mijloace sa le procuram”, a spus el.
Matthew Palmer a exprimat speranta ca Belgradul „va fi prudent cu privire la astfel de achizitii„, dand de inteles ca ele ar comporta „riscul unei revizuiri a regimului de sanctiuni” impotriva Serbiei.
Emisarul Casei Albe pentru Balcanii de Vest a subliniat „cooperarea militara stransa intre SUA si Serbia”. „Credem ca ea este mai semnificativa decat tot ce au facut rusii cu Belgradul”, a insistat el.
In Balcani, Serbia este principalul aliat al Rusiei, care sustine Belgradul inclusiv in dosarul Kosovo. In regiune, Moscova nu a vazut cu ochi buni aderarea Muntenegrului la NATO, in 2017.
Traian Băsescu, lovitură pentru Rusia înainte de alegerile din Chişinău: Nu vă lăsaţi umiliţi de rusofoni
Publicat: (acum 14 ore) // Actualizat: (acum 13 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a lansat sâmbătă un mesaj important la adresa cetăţenilor Republicii Moldova, chiar înainte de alegerile din această ţară.

„După o lungă criză poltică prin care a trecut Primăria Muncipiului Chișinău, mâine, prin alegeri, se poate pune capăt haosului care a dominat capitala R. Moldova. Cel de al doilea tur al alegerilor locale îi are în finală pe Andrei Năstase, lider al coaliției proeuropene ACUM și Ion Ceban, reprezentant al Partidului Socialiștilor proruși. În politică am recomandat și am acționat întotdeauna în funcție de ce este mai bine pentru cetățeni.
Alegerile de mâine au o miză uriașă pentru R. Moldova. Mă adresez tuturor locuitorilor municipiului Chișinău, dar și din localitățile limitrofe care votează pentru Primarul General.
Nu permiteți, prin neimplicare, ca acest oraș simbol să devină o nouă cucerire a propagandei agresive ruse.
Mă adresez în mod direct cetățenilor români din Chișinău. Nu vă lăsați umiliți de rusofoni, cei care încă visează la vremurile lui Stalin!
Ion Ceban este expresia vremurilor trecute, când erați în Uniunea Sovietică, în timp ce Andrei Năstase vă aduce perspectiva spre România, spre Uniunea Europeană, spre prosperitate.
După ce Andrei Năstase și Maia Sandu au scos Republica Moldova de sub oligarhul Plahotniuc, a venit timpul ca Republica Moldova și Chișinăul sa fie scoase și de sub rusofoni.
Maia Sandu și Andrei Năstase au scos Republica Moldova de sub Plahotniuc, a venit timpul sa o scoată și de sub Dodon și ai lui.
Votați pentru Andrei Năstase, pentru că asta este alegerea corectă și necesară astăzi.
Un vot pentru Andrei Năstase este un vot spre mai binele fiecăruia dintre voi!”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.
Tiruri de „proiectile” din Fasia Gaza spre Israel: O casa a fost lovita
Sambata, 02 Noiembrie 2019, ora 09:11 Zece „proiectile” au fost lansate vineri din Fasia Gaza spre sudul Israelului si unul dintre ele a lovit o casa intr-o localitate israeliana, fara a provoca victime, au anuntat armata si politia.
Armata israeliana a anuntat in doua comunicate succesive ca un total de zece „proiectile” au fost lansate din Fasia Gaza spre sudul Israelului, majoritatea dintre ele fiind interceptate de scutul antiracheta israelian Iron Dome, relateaza AFP.
Unele rachete au cazut in orasul Sderot, limitrof cu Fasia Gaza, si una dintre ele a lovit o casa, dar nu a provocat pagube sau raniti, a precizat politia intr-un comunicat.
Este a doua seara consecutiva cand sunt inregistrate tiruri din enclava palestiniana in directia teritoriului israelian, in conditiile in care ultimul tir de racheta data din 12 septembrie.
In august, o serie de tiruri cu rachete din Fasia Gaza urmate de represalii israeliene, precum si ciocnirile violente de-a lungul gardului care separa enclava de teritoriul israelian, au provocat temeri privind o escaladare a tensiunilor intre miscarea Hamas, la putere in Gaza, si Israel.
Israel si miscarea Hamas au purtat trei razboaie in enclava palestiniana din 2008, reaminteste AFP.
SUA investigheaza TikTok, reteaua sociala folosita de multi tineri. Ar putea pune in pericol siguranta nationala
Sambata, 02 Noiembrie 2019, ora 11:05 Statele Unite au deschis o investigatie legata de achizitia de catre compania chineza Beijing ByteDance Technology, proprietara aplicatiei video TikTok, a aplicatiei americane de socializare Musical.ly, pentru 1 miliard de dolari, au declarat doua persoane apropiate situatiei, citate de Reuters.
Achizitia a fost finalizata acum doi ani, dar parlamentarii americani au cerut in ultimele saptamani deschiderea unei investigatii impotriva TikTok, fiind ingrijorati ca aceasta ar putea cenzura politic continutul, precum si de modul in care sunt stocate datele personale ale utilizatorilor.
TikTok a devenit tot mai populara in randul adolescentilor americani intr-o perioada in care tensiunile dintre Statele Unite si China, legate de comert si transferul de tehnologie, sunt in crestere.
Aproximativ 60% dintre cei 26,5 de milioane de utilizatori activi din SUA ai aplicatiei chineze au varste cuprinse intre 16 si 24 de ani, a anuntat compania in acest an.
Comisia pentru Investitii Straine in Statele Unite (CFIUS), care evalueaza achizitiile cumparatorilor straini in functie de riscuril de securitate nationala, a inceput sa analizeze preluarea Musical.ly, au spus sursele.
TikTok nu a solicitat aprobarea acestei Comisii atunci cand a cumparat Musical.ly, ceea ce ii permite sa o faca acum.
Comisia discuta cu TikTok despre masurile pe care le-ar putea lua pentru a evita vanzarea Musical.ly, daca va fi nevoie, au aratat sursele. Detaliile discutiilor si nici ingrijorarile Comisiei nu au putut fi aflate.
In luna octombrie, senatorul Marco Rubio a cerut CFIUS sa analizeze achizitia Musical.ly de catre ByteDance. El a mentionat o intrebare legata de motivul pentru care TikTok a difuzat „doar cateva video-uri de la protestele din Hong Kong, care au dominat stirile internationale de luni de zile”.
Mark Zuckerberg, directorul general al Facebook, care concureaza cu TikTok in special in cazul utilizatorilor tineri, a criticat la randul lui aplicatia, din cauza posibilei cenzuri aplicata continutului.
Statele Unite au supravegheat tot mai strict dezvoltatorii de aplicatii in privinta modului in care gestioneaza datele personale, in special daca unele dintre ele implica personal militar si de informatii.
Compania de jocuri video Beijing Kunlun Tech a anuntat in luna mai ca va incerca sa vanda aplicatia de intalniri pentru homosexuali Grindr, dupa ce a fost abordata de CFIUS din motive de securitate nationala.
Anul trecut, CFIUS a obligat compania chineza Ant Financial sa renunte la planul de a cumpara MoneyGram International, din cauza ingrijorarii legata de siguranta datelor care ar putea fi folosite pentru a identifica cetateni americani.
Comisia a mai obligat companiile Oceanwide Holdings si Genworth Financial pentru a lucra prin intermediul unui administrator de date tert, pentru a se asigura ca compania chineza nu va putea accesa datele private ale clientilor americani.
ByteDance este unul dintre startup-urile chineze cu cele mai ridicate ritmuri de dezvoltare si detine cel mai important agregator de stiri din China, Jinri Toutiao, precum si TikTok, care a atras celebritati precum Ariana Grande si Katy Perry.
Intre sustinatorii financiari ai ByteDance se afla gigantul japonez al tehnologiei SoftBank, fondul de investitii Sequoia Capital si fonduri mari de investitii cum ar fi KKR, General Atlantic si Hillhouse Capital Group.
Analistii au apreciat ca ByteDance reprezinta un risc mare pentru alte firme chineze din industria tehnologiei si pentru gigantul jocurilor video Tencent Holdings si liderul mptoarelor de cautare, Baidu. La nivel global, aplicatiile ByteDance au 1,5 miliarde de utilizatori activi lunari si 700 de milioane de utilizatori activi zilnici, a anuntat compania in iulie.
ByteDance, startup cu o istorie de sapte ani, a anuntat venituri peste asteptari pentru primul semestru al acestui an, de peste 7 miliarde de dolari, iar la sfarsitul anului trecut a fost evaluat la 78 de miliarde de dolari, au declarat surse apropiate situatiei.
Jean-Claude Juncker, declaraţii controversate: L-am sărutat pe Putin…nu a dăunat Europei
Publicat: (acum 13 ore) // Actualizat: (acum 13 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Într-un interviu acordat ziarului Der Spiegel, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a vorbit despre faptul că regretă că nu a luptat cu Brexitul, despre raportul special pe care l-a stabilit cu Trump şi perspectivele pentru Ursula von der Leyen, succesoarea sa la Bruxelles.

Potrivit Der Spiegel, în noiembrie, Juncker va fi supus unei operaţii de anevrism iar în decembrie se va pensiona.
Întrebat dacă este pregătit pentru viaţa în afara politicii, preşedintele Comisiei Europene a afirmat: „Nu mi-e teamă de o „gaură neagră”. Am 40.000 de cărţi acasă şi alte 16.000 în acest birou şi în alte locuri. Este pentru prima dată când am fost ocupat renunţând la cărţi. E dureros”, făcând referire şi la fotografiile cu lideri ai lumii pe care le are în birou.
Despre Brexit: Am decis să nu mă implic. Privind în urmă, cred că a fost o mare greşeală
Cu privire la Brexit, Juncker a afirmat a afirmat că a fost printre cei dintâi care a fost pe deplin convinşi că David Cameron va pierde.
„Când premierul Cameron mi-a spus cu ocazia summitului G20 din 2014 de la Brisbane că vrea cu adevărat să organizeze un referendum pentru Brexit, i-am spus: „Îl vei pierde”. Am făcut un pariu cu comisarul european britanic de atunci, Jonathan Hill: Primesc de la tine o liră sterlină dacă cei care vor să rămână în UE pierd, iar tu primeşti de la mine un euro dacă vei câştiga. Astăzi am acea liră”.
Şeful Comisiei Europene a motivat neimplicarea cu privire la Brexit prin faptul că premierul Cameron i-a spus clar că nu are nevoie de el.
„Comisia Europeană este mai puţin populară în Marea Britanie decât pe continent. Am decis să nu mă implic. Privind în urmă, cred că a fost o mare greşeală. Au fost spuse multe minciuni, inclusiv de către actualul premier, Boris Johnson, încât ar fi fost nevoie de o voce care să le contracareze”, a mărturisit Juncker.
Despre relaţia cu Donald Trump: E şi el om. Să nu-i acorzi respect, nu duce la acorduri viabile
Reporterii de la Der Spiegel l-au întrebat pe Juncker despre raportul stabilit cu Donald Trump, prin care, deocamdată, este împiedicată o escaladare a unui conflict comercial dintre Washington şi UE. Cum a reuşit acest lucru?
„Unul dintre micile mele trucuri a fost că am folosit doar statisticile Statelor Unite când am vorbit cu preşedintele Trump. Când Trump mi-a spus că nu crede în cifrele mele, eu i-am răspuns: Dar sunt cifrele tale”. „Nu sunt de acord cu multe dintre deciziile lui Trump, dar îl respect. E şi el om. Să nu-i acorzi respect, nu duce la acorduri viabile”.
În ceea ce priveşte şansele Ursulei von der Leyen, care-i va urma în funcţie, Juncker a spus: „Am încercat întotdeauna să promovez cât mai multe femei în poziţii de manager pe cât de mult posibil. Am crescut ponderea femeilor în Comisie de la 30 la 41%. În această privinţă, sunt încântat că din ce în ce mai multe femei apar în politică, fapt care schimbă politica. Dar nu face automan lumea un loc mai bun. Cred că ea (Ursula von der Leyen) are tot ce e nevoie pentru a-şi duce la îndeplinire funcţia. Dar este adevărat că am avut un start mai uşor. Asta s-a datorat prieteniei mele cu social-democraţii; nu în ultimul rând trebuie să le mulţumesc social-democraţilor şi lui Martin Schultz pentru susţinere. În tabăra mea, Partidul Popular European, mulţi au votat împotriva mea – Ungaria, de exemplu. Naţionaliştii de dreapta au spus: Nu te vom vota niciodată. Şi eu am spus: Niciodată nu o să vreau să fiu cineva pe care să-l votaţi”.
Jean Claude Juncker, cu 40 de ani experienţă în politică, a răspuns şi criticilor din mediul online legate de motivul pentru care l-a numit „dictator” pe Viktor Orban şi despre faptul că este continuu sub observaţie.
„În primul rând, pe Orban l-am numit întotdeauna dictator, doar că în acel moment a fost prima dată când am fost prins rostind la microfon. Iar în ceea ce priveşte internetul, este o îmbunătăţire în măsura în care permite oamenilor să se informeze mai bine. Însă vedem că nu duce întotdeauna la pace în societate. Personal, nu mă uit pe reţelele sociale. Dar întrebarea reală pentur ce ar trebui să-mi fac timp? În Europa, este important să fii bine informat despre toate ţările. Nu este suficient să asculţi când un premier spune ceva în Consiliul European. Am nevoie să ştiu de cea el sau ea spun acel lucru. Problema Europei este că nu ştim suficient unul despre celălalt”.