Andreea SAVA-Descoperiți. Vulnerabilitățile celor mai importanți membri ai Guvernului Orban

În dosarul Transalpina 3, deschis la DNA apare și numele liderului PNL, Ludovic Orban, dosar redeschis din martie 2018. Contractul Transalpina a fost dat în timpul ministrului Transportului Ludovic Orban.
Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției și actual ministru propus al Justiției în Guvernul Orban, a semnat pentru HG pentru Gala Bute, din cauza căreia a fost condamnată Elena Udrea. De asemenea, a mai fost audiat și în dosarul ANPR 3, cel legat de Ioan Oltean.
Ion Ștefan, propus ministru al Dezvoltării, care va prelua conform declarațiilor premierului desemnat Ludovic Orban și toate prefecturile din țară, are mai multe minusuri în profilul său de politician. Dincolo de legături cu lumea interlopă, episoade comice în Parlament, Ion Ștefan este și subiectul unei acuzații de neplată a impozitelor și taxelor locale din partea primăriei Focșani.
Medicul Victor Costache, propus pentru a ocupa portofoliul Sănătății în Guvernul Orban, are calitatea de suspect într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
Raluca Turcan, propusă vicepremier în Guvernul Orban, declara în trecut când făcea concurență vestimentară pe scena politică cu Elena Udrea că își cumpără haine pe credit.
Victor Ponta propune în direct la România TV creşterea diferenţiată a pensiilor: La cei care au mult să nu mai crească
Publicat: (acum 11 ore) // Actualizat: (acum 11 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Eugen Chelemen
Victor Ponta, a explicat, sâmbătă seară, în direct la România TV că anul viitor nu vor mai fi bani pentru creșterile de pensii și că viitorul guvern are la îndemână un set de măsuri, printre care cresterea diferentiata a pensiilor pe principiul „la cei care au putin sa cresca mai mult, cei care au mult sa nu mai creasca deloc”, dar și impozitarea progresivă a veniturilor.

Victor Ponta, atac dur la PNL
De asemenea, liderul Pro România, Victor Ponta a mai spus că parlamentarii formațiunii sale nu votează guvernul Ludovic Orban dar că se gândesc să intre în sală să asigure cvorumul de ședință cu condiția ca premierul desemnat, Ludovic Orban (PNL), să-i schimbe pe cei 3 miniștri care au primit aviz negativ după audierile din comisiile parlamentare.
„O sa discutam luni dimineata (daca asiguram cvorumul, n.red), toti parlamentarii Pro Romania. In masura in care dl Orban nu respecta regulile din Parlament, sa schimbe cei 3 ministri respinsi de comisii…Stiti, am avut si eu majoritate cu USL de 70%, a picat un ministru in comisie, l-am schimbat imediat, dl Ciolos a schimbat, dl Orban zice ca la el nu se aplica regulile. Dl Orban are timp pana luni la ora 14.00 sa faca o chestiune de bun simt, sa propuna alti ministri in locul celor picati. Aici nu vorbim de orice ministri, vorbim de Munca, Finante si Dezvoltare Regionala, trei pozitii importante”, a mai spus Ponta.
Viorica Dăncilă, atac dur la adresa lui Ludovic Orban: „Va fi un vot pentru instalarea unui premier expert în plângeri penale”

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, la Arad, că luni, în Parlament, va fi un vot pentru instalarea noului Guvern şi a „unui premier expert în plângeri penale”, care parcă „joacă într-o scenă de comedie”.
„Luni va fi un vot pentru noul Guvern, va fi un vot pentru instalarea unui premier expert în plângeri penale. Eu vreau să-i mulţumesc pentru plângerea de înaltă trădare pe care mi-a făcut-o pentru un parteneriat strategic cu o ţară prietenă, un premier care parcă joacă într-o scenă de comedie. Pentru a ajunge acolo, la unii le promite că vor fi alegeri pentru primari în două tururi, la alţii le spune într-un singur tur. La unii le promite alegeri anticipate, la unii le promite că nu vor fi alegeri anticipate. Aceste promisiuni nu sunt pentru români. Dar toate promisiunile lor sunt doar pentru ei. Unde sunt măsurile bune pentru popor, pentru oameni? Unde sunt lucrurile bune pe care mulţi le aşteaptă în această ţară? Nu o să le vedem, pentru că ei lucrează doar pentru ei şi pentru că nu au înţeles că această ţară nu este România lui Iohannis, este România tuturor românilor, că un preşedinte nu trebuie să aibă în inimă doar culoarea galbenă, trebuie să aibă în inimă roşu, galben şi albastru”, a afirmat, sâmbătă, Dăncilă, la o întâlnire cu membrii de partid.
Ea a spus că îl provoacă pe Klaus Iohannis la o confruntare „unu la unu”.
„L-aţi văzut vreodată să vină în mijlocul oamenilor? Nu va face acest lucru, pentru că nu iubeşte oamenii, nu poate fi empatic cu oamenii, el lucrează doar pentru el. De aici, de la Arad, îl provoc pe preşedintele Iohannis la o confruntare unu la unu. Să vină în faţa oamenilor şi să spună ce a făcut în cei cinci ani de mandat în afară de vacanţe, ce măsuri a luat pentru români? În acelaşi timp să vorbesc ce am realizat pentru români. (…)Nu îmi este frică nici de Iohannis, nici de 7 ca Iohannis”, a spus Dăncilă.
Viorica Dăncilă a susţinut că este singurul contracandidat al lui Iohannis, ceilalţi doar executând ordinele preşedintelui.
„Ştiu că preşedintele consideră că este prea uşor pentru el să se lupte cu o femeie. Sunt singurul contracandidat al lui Klaus Werner Iohannis. Ceilalţi au fost cei au executat la moţiune şi cei care vor executa ordinele lui Iohannis luni, la instalarea guvernului. Păi dacă eşti şi soldat disciplinat, cum poţi să fii contracandidat? Eu nu am să execut ordinele lui Iohannis.(…) Preşedintele Iohannis consideră că este deja preşedintele României, că deja a câştigat mandatul, contracandidatul Viorica Dăncilă nu contează. Dar îi spun, tot de aici de la Arad, că degeaba eşti înalt ca bradul şi leneş, mai bine buturuga mică care răstoarnă carul mare”, a încheiat Dăncilă.
Viorica Dăncilă a participat la Arad la o întâlnire cu membrii de partid, prilej cu care preşedintele PSD Arad, Dorel Căprar, i-a oferit în dar o sabie de samurai şi o icoană.
„Vă rog să acceptaţi mici cadouri simbolice din partea mea şi a organizaţiei, cadouri care să vă călăuzească în lupta cu acei bărbaţi şi nu numai. În primul rând, o să vă fac cadou o sabie de samurai. Să nu vă speriaţi, este o sabie de panoplie. Simbolistica acestei săbii, care sper să vă ajute să tăiaţi atât la propriu, cât şi la figurat, tot ce trebuie tăiat şi dumneavoastră ştiţi exact la ce mă refer eu”, i-a spus Dorel Căprar.
Dăncilă, despre votul în Diaspora: „Dacă în trei zile nu putem vota şi se fac cozi, nu e explicabil”

Premierul demis Viorica Dăncilă consideră că, în urma schimbărilor privind votul în străinătate, nu ar mai trebui să apară cozi la secţiile din Diaspora, la alegerile prezidenţiale, afirmând că nu ar fi explicabil dacă totuşi se va întâmpla.
„Pentru votul în Diaspora, ştiţi foarte bine că s-a aprobat votul prin corespondenţă şi trei zile de vot. S-a dublat numărul secţiilor de votare, avem 855 de secţii de votare în Diaspora. Deci dacă în trei nu putem vota şi iar se fac cozi, nu cred că este explicabil acest lucru. Poate oamenii îşi planifică în aşa fel încât să poată vota în trei zile”, a declarat Dăncilă, într-o conferinţă de presă susţinută, sâmbătă seară, la Arad.
Premierul demis a spus că îşi doreşte „un vot în Diaspora care să nu îi umilească pe români”.
„De aceea am şi aprobat aceste trei zile, de aceea am şi dublat numărul secţiilor de votare. Dreptul la vot este dreptul fiecărui român, fie că se află în interiorul graniţelor ţării, fie în exteriorul lor”, a adăugat Viorica Dăncilă.
Premierul demis a fost prezent în judeţul Arad pentru a vizita diverse investiţii, pentru discuţii cu autorităţi locale, oameni de afaceri, sindicalişti şi susţinători ai PSD.
Prezidențiale 2019. Confruntare față-n față. Cătălin Ivan, Ramona Bruynseels și Alexandru Cumpănașu, dezbatere publică la Antena 3

Alegerile prezidențiale se apropie cu repeziciune, pe 10 noiembrie va avea loc primul tur, iar trei dintre candidații la prezidențiale au acceptat provocarea de a se confrunta față în față într-o dezbatere publică, la Antena 3.
Cătălin Ivan, Ramona Ioana Bruynseels și Alexandru Cumpănașu au răspuns întrebărilor jurnalistei Maria Coman, întrebări ce vizează viața de zi cu zi din România, dar și politicile naționale pe care aceștia le-ar implementa în funcția de președinte.
Consumul de droguri este în creștere în România, iar vârsta celor care încearcă stupefiante este tot mai mică. Ce veți face ca președinte pentru a preveni consumului de droguri?
Ramona Ioana Bruynseels: „Lupta împotriva consumului de droguri trebuie să reprezinte priorități pe agenda oricărui președinte. Dincolo că avem nevoie de o strategie adusă la zi care să conțină planuri concrete pentru MAI și DIICOT, trebuie clar să intrăm și pe ceea ce înseamnă legea penală. Trebuie să mărim pedepsele, atât liniile inferioare și superioare ale pedepselor pentru această inracțiune, apoi categoric trebuie să suplinim măsurile și cu un plan educativ foarte serios, pentru că dacă noi nu ne educăm copiii și nu-i facem să conștiientizeze care sunt pericolele consumului de droguri va fi mult mai ușor să cadă în această capcanp”.
Cătălin Ivan: „Președintele trebuie să se implice în acest fenomen. E obligat să o facă pentru că, pe de-o parte, este șeful CSAT și acolo are ministrul de Interne. Este mediator între instituțiile statului și tot ce ține de Parlament, Guvern, societate civilă se pot cuagula într-un proiect comun cu ajutorul președintelui. Însă, pe de-o altă parte președintele este reprezentantul statului în relațiile externe. Fenomenul consumului de droguri nu se poate eradica la nivel național. Acesta este un efort care trebuie dus la nivel internațional pentru a stârpi sursa și a tăia căile de acces al drogurilor în țările din UE”.
Alexandru Cumpănașu: „Combaterea mafiei este principalul punct al campaniei mele. Art.87 din Constituție spune clar că președintele prezidează ședințele de Guvern atunci când este vorba despre ordinea publică. Voi înființa la Cotroceni departamentul Antimafie care va lucra cu Parchetul”.
În calitate de președinte cum vă veți implica pentru a stopa tăierile olegale de păduri, iar pădurarii să nu mai fie în pericol?
Ramona Ioana Bruynseels: „Este nevoie de o strategie foarte clară și în acest domeniu. Trebuie să știm exact cum se întâmplă acum, cum anume sunt identificați cei care taie ilegal pădurile, ce fel de pedepse primesc. Dacă considerăm că acestea sunt prea ușoare, acestea trebuie ridicate, atât liniile superioare, cât și cele inferioare”.
Alexandru Cumpănașu: „Aceste păduri nu pot fi tăiate fără complicitatea statului, nu pot fi tăiate fără complicitate unor oameni chei care sunt în Parchet, Poliție. Avem de-a cu o mafie transpartinică, o mafie care are doar interesul banului la mijlor, iar pănă când nu facem curățenie în interiorul statului nu putem vorbi despre un stat sănătos.”
Cătălin Ivan: „Dacă vorbim de păduri, vorbim de resursele acestei țări. Nouă ne exploatează alții resursele și iau tot, iar nouă ne dau firimituri. Vorbim despre o clasă politică supusă unor interese externe. În cazul pădurilor vorbim de austrietici, vorbim de Germania, vorbim de un președinte Iohannis care vorbește exact ca un reprezentant din afară. Avem nevoie de un președintele român care să reprezinte România în relația cu ceilalți”.
Dacă mâine ar fi alegerile de ce să vă voteze cetățenii?
Ramona Ioana Bruynseels: „Sunt un om care provine din afara sistemului. Un om care și-a clădit o carieră prin forțe proprii. Sunt un om care a muncit și în selectorul corporatist și antreprenorial. Am trăit și în Diaspora și experiența din toate aceste sectoare ma va ajuta să înțeleg ce așteaptă oamenii de la un președinte”.
Alexandru Cumpănașu: „Dacă vreți să scapați de sclavia baronilor și a clanurilor interlope din comuna, orașul dvs, eu pot face acest lucru și am demonstrat-o deja în calitate de cetățean al României”.
Cătălin Ivan: „Sunt fiu de ofițer militar și l-am văzut pe tatăl meu cum a plecat la Revoluție și s-a dus să păzească podul de la Cernavodă. Am crescut în spiritul dragostei de țară”.
Nela Secară, victima unui procuror din Oradea. Femeia, hărțuită după acuzare, protestează la Cotroceni

Nela Secară, invitata Andreei Sava în emisiunea ”Descoperiți”, o femeie de afaceri din Oradea, care nu numai că a pierdut toată agoniseala de o viață, dar și-a pierdut și sănătatea în lupta cu sistemul, a relat că de șapte ani trăiește un episod tragic fiind târâtă prin tribunale, fără vreo rațiune concretă, ci doar pentru a prejudicia și mai mult starea dosarelor aducând-o în pragul sinuciderii.
„Am avut dosare făcute de ParchetulTribunalul Bihor și procurorul care mi-a făcut aceste dosar a fost propulsat la DNA Oradea, iar de acolo urmărea toate dosarele mele în Instanță. Urmărea aceste dosare și făcea presiuni asupra judecătorilor care intrau în dosarele mele ca Instanța să mă declare vinovată. Deși știa că acele dosare erau insăilate de către el. Aveam mai multe prietene judecătoare și prieteni în posturi importante din județ. Nu făceam afaceri, nu aveam nimic de câștigat din aceste relații”, a declarat Nela Secară.
Nela Secară a prostestat la Cotroceni și CSM împotriva intenției de a desființa Secția Specială pentru magistrați.
„Secția Specială este singura luminiță pentru a se face o justiție corectă în această țară”, a precizat Nela Secară.
Nela Secară a avut nouă dosare, șapte dintre ele terminate cu încasări și achitare definitivă. În prezent, Nela mai are două dosare de evaziune.
Nostradamus a avut o profeție și despre România. Țara noastră, printre popoarele care vor atinge bogăția supremă până în 2028
Profețiile lui Nostradamus pentru România. Celebrul Nostradamus a lăsat în urmă, prin intermediul scrierilor sale, care au fost traduse în toată lumea, predicții despre țări, popoare, calamități sau schimbări economice și bogăție pentru Omenire. Despre România, Nostradamus a previz lipsuri materiale până la un anumit punct.
În scrierile traduse ale celui mai celebru prezicător din lume, Nostradamus, anul 2019 era lipsit de prosperitate financiară. Potrivit predicțiilor făcute până în 2028, există popoare și țări care vor atinge bogăția supremă.
Profețiile lui Nostradamus pentru România. Românii vor munci mai mult
O profeție care viza și România susținea că omenii vor munci din ce în ce mai mult pentru a-și câștiga traiul, dar și că vor apărea noi metode prin care oamenii vor putea comunica.
Profețiile lui Nostradamus la nivel mondial
Creşterea nivelului apelor
În catrene s-ar spune că bucăţi din ceea ce azi se numeşte Antartica s-ar desprinde şi s-au topi, iar asta ar duce la ridicare nivelului mărilor cu câţiva metri, scrie Adevărul. Consecinţele acestei creşteri ar fi: uragane, inundaţii, o mulţime de refugiaţi, crize de apă şi mâncare, conflicte globale.
China versus SUA
Prezicerea faimosului medic francez s-ar putea adeveri având în vedere afirmaţiile specialiştilor în economie americani ce vorbesc despre politica economică dusă de SUA şi Trump legată de restricţionarea importurilor şi în ciuda asigurărilor lui Trump văd un scenariu sumbru
Cipuri implantate
Profetul francez ar fi văzut, într-una dintre viziuni, cum oameni se vor plimba pe stradă şi vor avea cipuri implantate în corpuri. În realitate, o firmă din statul american Wisconsin a pus deja în aplicare ideea. Cipuri le-au fost implantate angajaţilor ca să ţină loc de ecusoane şi prezenţa la muncă.
Anglia va avea un nou rege
Catrenul lui Nostradamus nu specifică dacă Regina Elisabeta, monarhul cu cea mai îndleungată domnie, va muri, şi nici care este motivul pentru care Marea Britanie va avea un nou rege.
Mii de romani au votat deja pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale
Sambata, 02 Noiembrie 2019, ora 08:12 Pana acum, aproape 2.000 de cetatteni romani din diaspora au votat prin corespondenta pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale.
Digi24 transmite ca Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat ca, pana in prezent, dintre cei 41.000 de alegatori din strainatate care s-au inscris pentru a vota prin corespondenta, aproape 17.500 au trimis in tara plicurile cu optiunile pentru primul tur.
Dintre acestia, in jur de 2.000 au votat deja anticipat si pentru turul doi al alegerilor prezidentiale.
Votul lor va fi validat doar daca au optat pentru unul din cei doi candidati care vor ajunge in acea etapa. In caz contrar, buletinul de vot va fi anulat.
Seful AEP nu e multumit de votul prin corespondenta
Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituletu-Buica, sustine ca nu este multumit de cum a decurs votul prin corespondenta, considerand ca acesta a fost un esec, in conditiile in care doar 41.000 de persoane si-au manifestat interesul de a vota in acest mod.
El crede ca vor mai fi cozi la sectiile de votare din strainatate, chiar daca acolo procesul electoral se intinde pe durata a trei zile, precizand ca tot in ziua de duminica se va inregistra cea mai mare prezenta.
Seful AEP a fost intrebat, vineri, intr-o conferinta de presa, cat de multumit este de modul in care a decurs votul prin corespondenta.
„Nu sunt multumit de votul prin corespondenta. Am spus de foarte multe ori, votul prin corespondenta credeam ca are un succes, a fost un esec, indiferent de cat de mult am informat noi cetatenii, indiferent de cate deplasari am facut acolo in strainatate in a informa cetatenii, 41 de mii de cereri nu sunt multumitoare.
La acest moment, deja 17.000 de voturi s-au intors, suntem intr-un proces continuu, dar nu este satisfacator. Cred ca daca s-ar fi introdus si s-ar introduce si pentru tara si in strainatate cetatenii ar fi mai implicati sa voteze prin corespondenta”, a explicat Constantin-Florin Mituletu-Buica.
El a fost intrebat si daca vor mai fi cozi la sectiile de votare din strainatate, afirmand ca vor mai fi, avand in vedere ca se estimeaza o prezenta ridicata la vot.
„Cred ca da. De ce cred ca da? Pentru ca se anunta o prezenta ridicata la votare, asa cum am vazut inclusiv unul dintre partide, care sustine un candidat a spus astazi ca vor fi in jur de 350.000-800.000 de alegatori in strainatate si nu stim daca marea parte a alegatorilor va fi vineri sau sambata, dar eu cred ca va fi duminica”, a mai spus seful AEP.
El a precizat ca, daca nu vor fi buletine de vot suficiente in strainatate, atunci exista posibilitatea tiparirii altora in cadrul sectiilor de votare unde ar aparea aceste probleme.
„Sunt peste patru milioane de buletine de vot pentru strainatate. In turul al doilea, daca nu vor fi buletine de vot suficiente si in turul intai, exista posibilitatea acolo unde se intampla sa fie tiparite de catre sectiile de votare, astfel incat sa ne asiguram ca exista posibilitatea ca orice cetatean sa exercite dreptul la vot”, a explicat Constantin-Florin Mituletu-Buica.De ce sa stai ore in sir la coada pentru un vot?
De ce a respins Justitia reabilitarea lui Mircea Vulcanescu, decedat in temnitele comuniste de la Aiud
de Ionel Stoica Duminica, 03 Noiembrie 2019, ora 00:00Un proces inedit s-a derulat in ultimii trei ani in instantele din Bucuresti. Mariuca Vulcanescu a cerut judecatorilor sa constate caracterul politic al condamnarii tatalui sau, Mircea Vulcanescu, dar nu a reusit.
„Este vorba de o persoana care a fost condamnata, umilita, care a suferit si a fost omorata pe nedrept, ba mai mult, imaginea si memoria ii sunt patate si post mortem, prin existenta si mentinerea efectelor hotararilor de condamnare, iar aceste efecte se rasfrang si asupra mea„, scria fata cea mica a lui Mircea Vulcanescu, in cererea de chemare in judecata.
In prima instanta, femeia a castigat, dar solicitarea a fost insa respinsa definitiv in vara anului 2019.
Moartea de la Zarca
Filosoful si economistul Mircea Vulcanescu s-a stins din viata pe 28 octombrie 1952 in inchisoarea din Aiud. Statuse timp de sase ani in puscariile comuniste, fiind arestat in 1946 in lotul al doilea al fostilor membri din guvernul Antonescu, acuzat de crime de razboi. Sentinta: 8 ani temnita grea si 3 ani detentie riguroasa pentru crime de razboi, primita in 1947. Inalta Curte a respins recursul in 1948.
Economistul a fost considerat de conducerea penitenciarului Aiud drept unul dintre stalpii rezistentei din inchisoare si, prin urmare, i-au aplicat cele mai grele torturi si dese izolari la crunta Zarca.
Aceasta era o celula de exterminare, de 1/4 m, din beton, fara mobilier, detinutii fiind nevoiti sa doarma direct pe beton. Intr-un frig cumplit, fara mancare si apa, imbracati doar in haine vechi si dormind direct pe beton, supravietuirea devenea aproape imposibila, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).
Intr-una dintre izolarile de la Zarca, un tanar detinut nu a mai rezistat si s-a prabusit din picioare. Un martor a povestit ca Vulcanescu a incercat sa-i salveze viata, s-ar fi asezat pe ciment ca o saltea pentru cel doborat.
„Sa nu ne razbunati, dar sa nu ne uitati!” ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Vulcanescu.
Procesul
Pe 3 august 2018, Mariuca Vulcanescu (86 de ani), fiica cea mica a economistului, a cerut judecatorilor Tribunalul Bucuresti sa constate caracterul politic al condamnarii suferite de tatal sau. Un proces deschis in baza Legii nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.
La randul sau, si Mariuca Vulcanescu trecuse prin ororile inchisorilor comuniste, dupa ce a fost inchisa intre anii 1952-1954 pentru activitate potrivnica regimului comunist.
„Tatal meu a fost condamnat, prin 10 hotarari judecatoresti, la un total de 8 ani de inchisoare, fara sa i se fi putut retine vreo vina ori sa se demonstreze valabil savarsirea vreunei fapte penale.
In realitate, instantele comuniste l-au judecat la comanda politica, intr-un proces 100% politic, nedrept, abuziv, absurd, ba chiar aberant. L-au etichetat criminal de razboi, vinovat de dezastrul tarii„, explica Mariuca Vulcanescu.
In perioada guvernarii lui Ion Antonescu, Mircea Vulcanescu ocupase functia de subsecretar de stat in cadrul Ministerului de Finante. Pe 30 august 1946, el a fost arestat in lotul al doilea al fostilor membri ai guvernului Antonescu, denumit lotul Aurel Aldea, acuzati de crime de razboi.
Mariuca Vulcanescu sustine ca procesul a fost o inscenare judiciara pusa la cale de comunisti.
„In realitate, a fost exterminat cu buna stiinta de factorii politici ai vremii, folosindu-se de aparenta creata de un fals proces, fiind trimis, intentionat, deliberat si cu buna-stiinta, direct la moarte, cu o escala necesara pentru punerea in practica a exterminarii fizice”, mai spune Mariuca Vulcanescu.
De ce a fost condamnat Vulcanescu
Potrivit deciziei de condamnare la 8 ani de inchisoare, Vulcanescu a fost gasit vinovat ca a militat pentru hitlerism intrucat a luat parte la 68 de Consilii de Ministri si la 58 de sedinte ale Delegatiei Economice, ocupandu-se si de problema finantarii armatei germane venita in Romania, alaturi de activitatea desfasurata la Ministerul Finantelor, unde ar fi fost unulul dintre colaboratorii cheie, datorita capacitatilor sale.
„S-a mai stabilit ca intrucat acuzatul Mircea Vulcanescu a continuat sa ramana in Guvern si dupa data declararii razboiului contra Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice si sa conlucreze cu acesta pana la 23 august 1944, rezulta ca el s-a solidarizat cu actiunea intreprinsa de Guvernul Ion Antonescu, pe care a inteles sa-l sprijine si astfel a achiesat la hotararea de continuare a razboiului in contra Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice si Natiunilor Unite”, se arata in motivarea condamnarii la 8 ani de inchisoare, aflata pe masa Tribunalului Bucuresti.
Prima instanta: „A fost condamnare politica”
Dupa ce a analizat toate actele din dosar, pe 31 mai 2017, Tribunalul Bucuresti a constatat caracterul politic al condamnarii dlui Mircea Vulcanescu.
Instanta a facut trimitere la prevederile Legii nr. 221/2009 care stabilesc situatiile in care se incadreaza condamnarile cu caracter politic pronuntate in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.
„Tribunalul apreciaza ca tatal reclamantei a facut obiectul unei condamnari cu caracter politic, prin raportare la art. 2 alin. 1 lit. a din OUG nr. 214/1999 privind acordarea calitatii de luptator in rezistenta anticomunista persoanelor condamnate pentru infractiuni savarsite din motive politice, precum si persoanelor impotriva carora au fost dispuse, din motive politice, masuri administrative abuzive„, explica instanta.
Articolul la care se raporteaza judecatori este acesta: „exprimarea protestului impotriva dictaturii, cultului personalitatii, terorii comuniste, precum si abuzului de putere din partea celor ca re au detinut puterea politica„.
Procesul si decizia Tribunalului Bucuresti, pe portalul instantelor.
Statul Roman declara recurs
Statul Roman, prin Ministerul Finantelor, a contestat decizia Tribunalului, sustinand ca este insuficient motivata.
„Considerentele hotararii atacate, rezulta ca instanta nu a facut altceva decat sa enumere actele depuse in cauza, fara insa a motiva in drept si in fapt considerentele care au condus la admiterea actiunii, solutia exprimata prin dispozitiv ramanand nesustinuta si pur formala„, explicau reprezentantii Statului Roman.
A doua instanta: Nu a fost condamnare politica
Dupa ce a analizat toate datele din dosar, Curtea de Apel Bucuresti a admis apelul Ministerului Finantelor, a anulat decizia Tribunalului si a rejudecat intregul caz.
Sentinta: „Respinge cererea de constatare a caracterului politic al condamnarii autorului reclamantei, Mircea Vulcanescu”.
Procesul si decizia Curtii de Apel Bucuresti, pe portalul instantelor.
Curtea de Apel a sustinut ca instanta inferioara a motivat insuficient legatura dintre condamnarea lui Mircea Vulcanescu si prevederile OUG nr. 214/1999.
„Instanta trebuie sa prezinte motivele care au determinat-o sa pronunte solutia, respectiv sa arate in concret, in raport de probele dosarului, situatia de fapt pe care o retine in cuprins si sa demonstreze aplicarea regulii de drept incidente, referirea generica la probele administrate sau expunerea unor texte de lege, fiind insuficienta pentru a satisface standardele normei a caror incalcare va conduce la desfiintarea hotararii, fiind vorba de o lipsa a motivarii„, explica Curtea de Apel Bucuresti.
Instanta a analizat sentinta primita de Mircea Vulcanescu cu prevederile Legii nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora pronuntate in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, in baza carora se pot constata caracterul politic al sentintelor.
Condamnat pentru rolul sau de la Finante
Concluzia judecatorilor a fost ca prevederile acestui act normativ nu se pot aplica in acest caz. Instanta arata ca Vulcanescu a fost condamnat pentru rolul sau de la Ministerul Finantelor in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial si pentru faptul ca a ramas in in guvern si dupa data declararii razboiului contra URSS si sa conlucreze cu acesta pana la data de 23 august 1944.
Practic, s-ar fi solidarizat cu actiunea intreprinsa de Guvernul Ion Antonescu, pe care a inteles sa-l sprijine si astfel a achiesat la hotararea de continuare a razboiului contra URSS si Natiunilor Unite.
„Asadar, anchetarea, judecarea si condamnarea autorului reclamantei, Mircea Vulcanescu, nu au privit fapte de natura politica de impotrivire la regimul comunist instaurat dupa 6 martie 1945 si nu exista nicio legatura intre faptele avute in vedere ca temei al condamnarii si ipoteza reglementata de art. 1 alin. ( 1) teza finala din Legea nr. 221/2009 si de art. 2 alin. (1) l it. a) din OUG nr. 214/1999, si chiar daca in hotararea de condamnare s-a retinut acceptarea si sprijinirea efortului de razboi impotriva Uniunii Sovietice, Curtea considera ca nici aceasta fapta imputata, prin ea insasi, nu poate fi nicicum asimilata exprimarii protestului impotriva terorii comuniste sau abuzului de putere din partea celor care au detinut puterea politica, in sensul Legii nr. 221/2009, chiar in contextul pronuntarii hotararilor de condamnare si specificul actului de justitie realizat in acea perioada si chiar daca s-ar avea in vedere ca judecata s-a desfasurat intr-o perioada in care Romania se afla sub ocupatia trupelor sovietice„, motiveaza Curtea de Apel Bucuresti.
Cum poate fi reabilitat Vulcanescu
Totusi, instanta arata in motivarea sentintei o cale prin care numele lui Mircea Vulcanescu ar putea fi reabilitat.Judecatorii au observat ca din actele depuse in instanta, privind dosarele din 1947-1948, rezulta aspecte care pot determina o concluzie in sensul incalcarii principiilor de drept la acel moment, fata de lipsa de echitate a procedurilor si lipsirea inculpatilor de garantii rezonabile privind dreptul la aparare, lipsa de impartialitate a instantelor, tribunale ale poporului sau instante obisnuite, lipsa a doua grade de jurisdictie si pronuntarea condamnarilor prin hotarari ramase definitive dupa adoptarea Constitutiei Republicii Populare Romane dupa anul 1948.Magistratii atrag atentia ca procese deschise in acea perioada vizau nu numai tragerea la raspundere a celor vinovati de crime de razboi sau impotriva umanitatii, ci si in scopul eliminarii celor care ar fi putut opune rezistenta noii oranduiri sociale si consolidarii sistemului totalitar.
„Cererea reclamantei excede dispozitiilor Legii nr. 221/2009, iar reparatia morala urmarita, constand in stergerea consecintelor penale ale condamnarii autorului ei, nu poate fi realizata pe aceasta cale, ci, eventual, prin achitarea inculpatului Mircea Vulcanescu astfel cum s-a procedat in privinta inculpatului Netta Gheron, condamnat prin aceleasi hotarari penale si in baza aceleiasi legi„, explica Curtea de Apel Bucuresti.
Cazul lui Netta Gheron
Netta Gheron a fost un profesor universitar si om politic care a detinut functia de ministru de Finante in Guvernul Ion Antonescu.
Asemenea lui Vulcanescu, Netta Gheron a fost arestat si condamnat in lotul Aurel Aldea si a decedat la penitenciarul Aiud (1955).
Pe data de 17 ianuarie 2000, un complet de 9 judecatori de la Inalta Curte l-a reabilitat pe Netta Gheron, dupa ce a fost admis un recurs in anulare declarat de procurorul general al Romaniei.
In decizia de achitare a lui Netta Gheron, Inalta Curte arata ca nu se poate considera ca acesta a savarsit fapte susceptibile de a fi apreciate de „continuare a razboiului contra Uniunii Republicelor Socialiste Sovietice si Natiunilor Unite” si ca, atat sub aspectul laturii obiective, cat si sub aspectul laturii subiective, nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii pentru care a fost condamnat sau ale altei infractiuni.
Concluzia
„Considerentele reclamantei vizand caracterul politic al acestei condamnari, sustinerile potrivit carora scopul condamnarii nu a fost acela de a suprima o activitate infractionala reala sau punctele de vedere exprimate de institutii si entitati de profil in analiza din perspectiva istorica, politica si etica a perioadei in care s-au luat deciziile de condamnare impotriva autorului reclamantei, Mircea Vulcanescu, in opinia Curtii, nu pot fi considerate ca relevante in analiza cererii de constatare a caracterului politic al condamnarii autorului reclamantei, Mircea Vulcanescu, la pedeapsa de 8 ani temnita grea si la pedeapsa de 3 ani detentie riguroasa (…) in sensul Legii nr. 221/2009, esential fiind faptul ca la baza condamnarii in discutie nu a stat impotrivirea fata de regimul totalitar instaurat la data de 6 martie 1945 si nici unul dintre scopurile prevazute la art. 2 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 214/1999″, conchide Curtea de Apel Bucuresti.