Meteo: Se face mai frig si va ploua in aproape toata tara
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 00:00 Miercuri scad usor temperaturile, iar de joi aversele apar in toata tara, in unele zone chiar sub forma de ninsori.
Miercuri va ploua in aproape toata tara, exceptie facand Dobrogea si Maramuresul. Meteorologii anunta maxime de 14 grade in Moldova, 18 in Maramures, 19 in Crisana, 18 in Transilvania, 18 in Banat, 19 in Oltenia, 19 in Muntenia si 17 grade in Dobrogea.
In Capitala, vor fi 16 grade ziua si soarele abia o sa iasa dintre nori.
Iata maximele de miercuri in alte orase din tara:
Brasov: 14 grade
Oradea: 18 grade
Constanta: 16 grade
Suceava: 12 grade
Baia Mare: 17 grade
Cluj-Napoca: 16 grade
Pitesti: 13 grade
Sibiu: 17 grade
Iasi: 12 grade
Galati: 14 grade
Arad: 16 grade
Ploiesti: 14 grade
Timisoara: 15 grade
Craiova: 16 grade
Drobeta-Turnu Severin: 14 grade
Giurgiu: 19 grade
Targu Mures: 17 grade
Joi, aversele vor cuprinde toata tara si temperaturile scad simtitor. Se anunta maxime de 10 grade in Moldova, 16 in Maramures, 18 in Crisana, 17 in Transilvania, 18 in Banat, 15 in Oltenia, 15 in Muntenia si 14 grade in Dobrogea.
In Capitala vor fi 13 grade si se anunta averse.
Iata maximele de joi in alte orase din tara:
Brasov: 11 grade
Oradea: 16 grade
Constanta: 14 grade
Suceava: 6 grade
Baia Mare: 14 grade
Cluj-Napoca: 14 grade
Pitesti: 11 grade
Sibiu: 14 grade
Iasi: 6 grade
Galati: 11 grade
Arad: 16 grade
Ploiesti: 11 grade
Timisoara: 17 grade
Craiova: 13 grade
Drobeta-Turnu Severin: 13 grade
Giurgiu: 15 grade
Targu Mures: 14 gradeVezi cum va fi vremea pana pe 1 decembrieA.G.
Se anunţă cea mai grea iarnă din ultimii 30 de ani. Avertismentul directorului ANM Elena Mateescu
Publicat: (acum 15 ore) // Actualizat: (acum 15 ore) // Sursa: romaniatv.net
Luna decembrie nu va aduce fenomene severe, susţine directorul general al ANM Elena Mateescu. Cu toate acestea, meteorologii nu exclud la în lunile de iarnă de la începutul anului viitor să avem parte de viscol, precipitaţii abundente şi perioade de ger.

Specialistul ANM a vorbit şi despre cum va fi iarna 2019 – 2020.
„Primele semnale în ceea ce priveşte prognoza pentru următoarele patru săptămâni indică, din punct de vedere al regimului de temperaturi, valori ridicate. Prima lună de iarnă pare să nu aducă fenomene severe, dar vom actualiza aceste informaţii. Nu trebuie să excludem că iarna în România aduce perioade în care să putem vorbi de fenomene de viscol, cantităţi abundente de precipitaţii şi perioade de ger. Cu siguranţă, în fiecare perioadă a acestui an, discutăm despre scenariul ca iarna aceasta să fie cea mai grea din ultimii 30 de ani sau din ultimii 100 de ani. Nu avem un semnal robust în acest sens, dar o iarnă normală în România aduce perioade de vreme severă. De asemenea, în sezonul de tranziţie, de primăvară, nu am exclus în ultimii ani să avem stări autentice de iarnă, cum a fost şi în martie 2019 sau în aprilie 2017, când am avut avertizare Cod portocaliu pentru strat de zăpadă de 25 de cm în zona Moldovei”, a mai spus Elena Mateescu.
NASA face un anunt important cu privire la Europa, unul dintre satelitii lui Jupiter
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 00:0 Un nou studiu realizat de NASA confirma faptul ca pe Europa, una dintre cele 79 de luni ale planetei Jupiter, sunt vapori de apa, un ingredient de baza al vietii.
Din intreg sistemul solar, Europa, laolalta cu un satelit al lui Saturn, Enceladus, sunt cei mai buni candidati atunci cand vine vorba de a cauta viata.
NASA face publice noi imagini detaliate cu Enceladus, luna lui Saturn – va ajunge la 45 km distanta de satelit (Foto)
Mai mult, sub suprafata celei de-a sasea luni a planetei Jupiter, Europa, ar putea exista un ocean lichid, care ar putea gazdui viata. Anul acesta, au fost gasite dovezi ca fundul oceanului de pe Europa este activ, ca acolo exista caldura si au loc reactii complexe, care ar putea sustine viata.
Acum, o echipa condusa de Goddard Space Flight Center, apartinand NASA, a confirmat in premiera prezenta vaporilor de apa deasupra suprafetei Europei, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Nature Astronomy. Observatiile au fost facute cu ajutorul unora dintre cele mai mari telescoape din lume, situate in Hawaii, arata IFL Science. Un fel de „dare” au fost observate la suprafata planetei, dar pana acum nu se stia ce au acestea in compozitie. O metoda noua a permis studierea, de la distanta, a compozitiei chimice si mare le-a fost mirarea oamenilor de stiinta cand au vazut ca era vorba despre vapori de apa.
Si nu putina. Practic, dupa calculele oamenilor de stiinta, nu mai putin de 2.360 de kilograme de apa era eliberata intr-o singura secunda de la suprafata satelitului.
Practic, cu aceasta apa se putea umple un bazin olimpic in doar cateva minute, a transmis NASA.
Totusi, Europa reprezinta in continuare o enigma pentru oamenii de stiinta. Abia cand o misiune va ajunge acolo – si asta se va intampla la mijlocul anilor 2020 – se vor sti cu certitudine mai multe, inclusiv despre suprafata inghetata a satelitului si oceanul de dedesubt.A.P.
Lebedele au invatat sa bata la usi, cerand de mancare, si au educat si puii sa procedeze asa
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 00:00 In unele zone din Marea Britanie, lebedele hranite de oameni au invatat sa se intoarca la casele lor si sa nu accepte un refuz atunci cand nu li se ofera bucatica de paine asteptata. Mai mult, si-au invatat si puii sa procedeze la fel.Mai cu seama in Kirk Hallam, Derbyshire, localnicii au invatat sa aiba tot timpul la indemana o bucata de paine, pentru cazul in care vin gratioasele vizitatoare, arata The Telegraph.
Carley Holmes, in varsta de 40 de ani, este una dintre gazdele pasarilor. Femeia sustine ca de ani buni lebedele vin in fata casei sale si-si cer drepturile, mai cu seama ca locuieste aproape de lac.
Odata ajunse in fata vreunei case, lebedele lovesc cu ciocul in usa, ferestre sau in cutia de scrisori. Orice pentru a face zgomot si a atrage atentia proprietarului ce le poate fi furnizor de hrana.
Si nu se lasa cu una, cu doua. Oricat de mult le-ar iubi Carley Holmes, aceasta e nevoita sa recunoasca: „Daca le deschizi usa si le spui nu, vor continua sa bata. Ma innebunesc”.
Autoritatile tin insa sa le aminteasca oamenilor sa nu uite nicio secunda ca, pana la urma, lebedele sunt creaturi salbatice, care pot ataca. Iar odata hranite, ele se vor intoarce la „sursa”.A.P.
Ratele dintr-o comuna din Franta pot sa … macane in continuare, a hotarat un tribunal
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 21:5 Ratele dintr-o mica ferma din Franta au dreptul sa macane in continuare, a hotarat marti un tribunal, respingand astfel plangerea unor vecini nemultumiti de zgomotul produs de aceste pasari, relateaza Reuters.
Tribunalul din Dax a dispus ca nivelul de zgomot produs de circa saizeci de rate si gaste, aflate pe proprietatea fermierei pensionare Dominique Douthe, la poalele Pirineilor, in sud-vestul Frantei, se incadreaza in limitele acceptabile, potrivit postului France 3.
„Ratele au castigat”, a declarat Douthe pentru Reuters dupa decizia tribunalului. „Sunt foarte fericita pentru ca nu voiam sa imi omor ratele”, a adaugat proprietara pasarilor.
Plangerea a fost adusa in fata instantei de vecinii lui Douthe, care s-au mutat in urma cu aproximativ un an, pe o proprietate din Soustons, aflata la circa 50 de metri distanta de spatiul in care se afla pasarile.
Numele semnatarilor plangerii din Soustons, la aproximativ 700 kilometri sud-vest de Paris, nu a fost facut public.
Avocatul vecinilor a declarat ca zgomotul pasarilor a depasit nivelul permis si ii impiedica pe reclamanti sa se bucure de gradina sau sa doarma cu ferestrele deschise. Semnatarii plangerii au cerut masuri imediate pentru reducerea zgomotului si daune de 3.500 de euro, potrivit media franceze.
Aceasta disputa este cea mai recenta dintr-o serie de cazuri aduse in fata judecatorilor din Franta izvorate in urma conflictelor dintre locuitorii de la orase care achizitioneaza locuinte in mediul rural, insa nu sunt pregatiti sa faca fata realitatilor din acest mediu.
In luna septembrie, un tribunal din Franta a dispus ca un cocos pe nume Maurice isi poate continua cantecele din zori, in pofida nemultumirii vecinilor mutati de la oras, intr-un caz devenit celebru, ce a provocat dezbateri aprinse si a declansat actiuni de sustinere chiar si din Statele Unite.
Proprietara cocosului Maurice de pe insula franceza Oleron a declarat pentru Reuters ca tribunalul din Rochefort (vestul Frantei) a respins solicitarea primita din partea vecinilor ca pasarea sa fie redusa la tacere. ”Astazi, Maurice a castigat o lupta pentru toata Franta”, a spus la acea vreme Corinne Fesseau.