Moțiunea simplă împotriva lui Florin Cîțu a trecut. Senatul cere demiterea acestuia 09 Dec 2019 • 17:56

În discursul său, Florin Cîţu a declarat că această moţiune ar trebui să li se adreseze Vioricăi Dăncilă şi lui Eugen Teodorovici, deoarece, spune acesta, cei doi ştiau că deficitul va depăşi 3%.
„Această moţiune simplă nu are cum să fie despre mine şi nu are cum să mi se adreseze mie. Trebuie să se adreseze domnului Eugen Teodorovici, doamnei Viorica Dăncilă, cei care aveau aceste informaţii, nu mie. În loc să mă acuze pe mine, PSD trebuia să explice public de ce au adus România în care să discutăm acum despre procedura de deficit excesiv. Acolo sunt costuri mult mai mari pentru fiecare român, nu costuri imaginare pe care mi le impută ei mie pentru declaraţiile oneste în faţa românilor”, a afirmat Florin Cîţu. PSD anunţă, că momentan, partidul nu are de gând să dea jos Executivul. Aşteapta ca Guvernul Orban să facă mai multe greşeli, pentru ca abia apoi să depună moţiune de cenzură.”O să depunem motiune de cenzura dacă vând CEC-ul. Dacă depun lege de asumare pe alegerea primarilor, PSD va depune moțiune de cenzura. Și UDMR o va vota .
Guvernul se reuneşte marţi în şedinţă de guvern. Pe ordinea de zi se regăsesc proiectele pentru care Executivul îşi va asuma răspundere
Publicat: (acum 9 ore) // Actualizat: (acum 9 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Guvernul se reuneşte marţi în şedinţă, pe ordinea de zi fiind proiectele pentru care urmează să îşi asume răspunderea într-o primă etapă – modificările la legile justiţiei, abrogarea OUG 51/2019, legea plafoanelor bugetare-, dar şi prezentarea, într-o primă lectură, a proiectului privind OUG 114, pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea în a doua etapă.

I. PROIECTE DE LEGI
1. PROIECT DE LEGE pentru aprobarea Acordului-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (Proiectul privind Modernizarea infrastructurii judiciare în România), semnat la Bucureşti la 13 august 2019 şi la Paris la 2 septembrie 2019
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/LG-1.pdf
2. PROIECT DE LEGE privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/LG-2.pdf
II. PROIECTE DE HOTĂRÂRI
1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea plăţii cotizaţiei voluntare a României pentru anul 2019 către Forumul privind Administrarea Fiscală, iniţiat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/HG-9.pdf
2. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.64/2011
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/HG-10.pdf
3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea aplicării Regulamentului (UE) 2018/302 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 februarie 2018 privind prevenirea geoblocării nejustificate şi a altor forme de discriminare bazate pe cetăţenia sau naţionalitatea, domiciliul sau sediul clienţilor pe piaţa internă şi de modificare a Regulamentelor (CE) nr.2006/2004 şi (UE) 2017/2394, precum şi a Directivei 2009/22/CE
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/HG-11.pdf
4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea modelului steagului comunei Daneş, judeţul Mureş
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/HG-12.pdf
5. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi
III. NOTE
1. NOTĂ cu tema: Raport privind implementarea Programului Naţional de Reformă 2019 şi a Recomandărilor Specifice de Ţară 2019
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/NOTA-2.pdf
2. NOTĂ cu tema: Susţinerea finanţării infrastructurii sociale prin investiţii din Fondul Social European
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/NOTA-3.pdf
Notă: Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României.
Iohannis il decoreaza pe Hans Klemm, la incheierea mandatului de ambasador
de Alexandra Sandru Marti, 10 Decembrie 2019, ora 00:00 Presedintele Klaus Iohannis il va decora, marti, pe Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.
Potrivit decretului publicat in Monitorul Oficial, Klemm a fost decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce, iar ceremonia va avea loc marti, la ora 13:15, la Cotroceni.
Hans Klemm si-a inceput mandatul la Bucuresti in septembrie 2015 si urmeaza sa fie inlocuit de Adrian Zuckerman pana la finalul anului. Zuckerman este un avocat in industria imobiliarelor, care a imigrat in copilarie din Romania catre Statele Unite. El a fost confirmat de Senatul american pentru functia de ambasador al SUA in Romania la finalul lunii noiembrie.
La audierea sa din luna iunie, Zuckerman a afirmat ca intentioneaza sa se revanseze fata de ospitalitatea pe care americanii i-au oferit-o prin promovarea intereselor Washingtonului la Bucuresti.
„Daca voi fi confirmat, voi continua oferirea sprijinului pentru eforturile notabile (intreprinse – n.red.) impotriva coruptiei din Romania”, a declarat acesta in luna iunie.
„Lupta impotriva coruptiei si sprijinirea independentei judiciare sunt vitale pentru prosperiatatea si siguranta Romaniei pe termen lung”, a adaugat Zuckerman.
Pe parcursul mandadtului sau, Hans Klemm a dat numeroase mesaje de sustinere a luptei anti-coruptiei in momente cheie, cand justitia a fost amenintata.
CSM isi alege, marti, noua conducere. Bilantul Liei Savonea la final de mandat
de Ionel Stoica Marti, 10 Decembrie 2019, ora 00:0 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) alege marti conducerea institutiei pentru anul 2020. In 2019, institutia a fost condusa de Lia Savonea, care a luat mai multe decizii discutabile care i-au atras critici dure din partea asociatiilor de magistrati.
Plenul CSM a stabilit marti, pentru ora 11.00, alegerea noii conduceri a CSM. Consiliul este condus de presedinte, ajutat de un vicepresedinte, alesi pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit. In 2019, aceste pozitii au fost ocupate de judecatorul Lia Savonea si procurorul Nicolae Solomon.
Tot marti, la ora 10.00, sectiile de judecatori si de procurori din CSM se intalnesc pentru desemnarea candidatilor la functia de presedinte si vicepresedinte. Presedintele si vicepresedintele fac parte din sectii diferite.
Presedintele si vicepresedintele sunt alesi de plen, in prezenta a cel putin 15 membri ai Consiliului, cu votul majoritatii membrilor acestuia.
Conducerea din anii anteriori a fost formata din judecatorul Simona Marcu – procurorul Cristian Ban (2018), judecatorul Mariana Ghena – procurorul Codrut Olaru (2017).
Acesti membri nu mai pot fi alesi.
I-a sustinut pe Florea si Netejoru
In fruntea CSM, Lia Savonea a luat mai multe decizii intens mediatizate, care au fost criticate de o parte din magistratura sau de mass-media.
Judecatoarea a fost de acord cu modificarile legislative facute de PSD -ALDE la Legile Justitiei, mai ales cele privind infiintarea si functionarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala (SS).
De altfel, sefa CSM a fost una dintre principalele sustinatoare ale Adinei Florea la conducerea acestei sectii. Savonea a incercat de 7 ori sa o numeasca la sefia structurii, dar toate incercarile au esuat. In final, Adina Florea s-a retras din aceasta procedura.
De asemenea, Savonea l-a sustinut pe seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, pentru ocuparea unui nou mandat de conducere.
Certurile cu Tarcea si Bichall
Mai multe sedinte CSM prezidate de Savonea au fost marcate de contre dure intre aceasta si diferiti membri. Cele mai cunsocute cazuri sunt discutiile cu judecatoarea Cristina Tarcea, care nici nu a mai candidat pentru un nou mandat la sefia Inaltei Curti sau cu fostul ministru al Justitiei, Ana Birchall.
La sefia Inaltei Curti, Savonea a sustinut numirea Corinei Corbu, considerata una din apropiatele sale.
Solicitarea de revocare
La sfarsitul lunii octombrie, 7 judecatori si procurori, membri alesi in Consiliul Superior al Magistraturii, au cerut revocarea Liei Savonea din functia de presedinte al Consiliului.
Cererea nu a fost pusa niciodata spre discutare pe masa CSM, iar mandatul Liei Savonea se termina la sfarsitul anului.
Printre motivele de revocare era si faptul ca Savonea ar fi initiat in data de 29 ianuarie 2019 modificarea Legilor Justitiei (Legea nr. 303/2004, nr. 304/2004 si Legea nr. 317/2004), in lipsa unei hotarari a plenului Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit art. 38 alin. (5) din Legea nr. 317/2004, si mai ales fara a instiinta membrii Sectiei pentru procurori, cu toate ca propunerile formulate vizau si norme privind activitatea Ministerului Public.
In plus, mai era acuzata si de transmiterea proiectului de modificare a legislatiei privind activitatea Agentiei Nationale de Integritate direct conducatorului comisiei parlamentare, in conditiile in care doar ministrul Justitiei putea fi sesizat in acest sens si doar de catre plenul Consiliului Superior al Magistraturii.
Motivele de revocare – 7 membri CSM solicita revocarea Liei Savonea: Intalnirea cu Adina Florea si legea ANI, printre motivele invocate (Document)
Asociatiile de magistrati au reactionat frecvent in fata masurilor luate de Lia Savonea. Una dintre cele mai recente luari de pozitie a fost cea privind ambitia sefei CSM de a achizitiona un sediu pentru Consiliu, in valoare de 18 milioane de euro.
Orban a schimbat seful la Casa de Pensii
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 21:58 Ioan Petru Caprariu a fost revocat din functia de presedinte al Casei Nationale de Pensii, in locul acestuia fiind numit Laurentiu Tent.
Potrivit unei decizii a premierului publicate luni in Monitorul Oficial, Ioan Petru Caprariu a fost revocat din functia de presedinte al Casei Nationale de Pensii Publice, cu rang de secretar de stat, dar si de presedinte al Consiliului de Administratie.
Caprariu a fost numit de fostul premier Dancila, in luna aprilie, la conducerea Casei Nationale de Pensii.
Noul presedinte al CNPP este Laurentiu Tent, pentru un mandat de cinci ani, potrivit unei alte decizii a premierului Orban, publicate in Monitorul Oficial.
Iohannis a promulgat Legea prin care padurarii vor putea fi dotati cu armament letal
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 21:44 Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea care prevede ca padurarii cu atributii de paza vor putea fi dotati cu armament de serviciu, letal sau neletal.
Pe 27 noiembrie, Camera Deputatilor a adoptat, decizional, proiectul de modificare a ordonantei de urgenta privind statutul personalului silvic, astfel incat padurarii cu atributii de paza sa fie dotati cu armament de serviciu, letal sau neletal.
Legea are ca obiect de reglementare corelarea actualului statut al personalului silvic cu realitatile derivate din evolutiile domeniilor de activitate in care functioneaza personalul silvic.
„In exercitarea atributiilor de serviciu, personalul silvic cu atributii de paza fondului forestier national, a fondului cinegetic national, a fondului piscicol si a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, dupa caz, si poate face uz de arma, in conditiile reglementarilor privind regimul armelor si munitiilor”, se arata in modificarea adusa articolului 23 (1) din OUG privind Statutul personalului silvic.
Personalul silvic poate face uz de arma pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu, in conditiile legii.
O alta modificare prevede ca personalul silvic pensionat la varsta standard beneficiaza de o gratificatie egala cu minimum cinci salarii brute pe ultima luna de activitate, suportata de angajator.
Potrivit ordonantei, „personalul silvic este format din persoanele care au pregatire de specialitate silvica atestata prin actul de absolvire a unei forme de invatamant recunoscute in Romania si care isi exercita efectiv in domeniul silviculturii profesiunea de silvicultor”.
Deputatul PSD Dorel Caprar, dupa ce a fost audiat la DNA: Nu stiu de ce m-au adus aici
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 20:28 Liderul PSD Arad, deputatul Dorel Caprar, a parasit, luni seara, sediul DNA Timisoara, unde a fost audiat de procurorii anticoruptie, el declarand la iesire ca nu se simte vinovat cu nimic.
„Am dat declaratii. Nu ma simt vinovat cu nimic, nu stiu de ce m-au adus aici”, a afirmat Caprar.
Intrebat de presa daca a facut numiri politice la Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Timisoara, deputatul a negat.
La sediul DNA a fost audiat si deputatul PSD de Arad Florin Tripa, care a declarat la iesire ca are calitatea de suspect de trafic de influenta in legatura cu angajarea unei persoane la Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Timisoara.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au confirmat, luni, efectuarea a cinci perchezitii, in judetele Timis si Arad, la sediile unor institutii publice si la un partid politic, intr-un dosar ce vizeaza fapte de coruptie savarsite in perioada 2016 – 2019.
S-a dat startul pentru procurorii care vizeaza conducerea institutiilor cheie din Justitie. Cand vom afla sefii de la DNA, DIICOT si Parchetul General
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 19:59 Ministerul Justitiei a facut public, luni, calendarul pentru procedura de selectie pentru procurorii ce vor fi propusi sa conduca Parchetul General, DNA si DIICOT.
Procedura a inceput astazi si se va finaliza pe 4 februarie anul viitor si sunt vizate 10 functii:
Prim adjunct al Procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie;
Adjunct al Procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie;
Procuror sef sectie-Sectia de urmarire penala si criminalistica al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie;
Procuror sef sectie-Sectia parchetelor militare-Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie;
Procuror sef sectie-Sectia de resurse umane si documentare-Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie;
Adjunct al Procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism;
Adjunct al Procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie;
Adjunct al Procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie;
Procuror sef sectie-Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie-Directia Nationala Anticoruptie;
Procuror sef sectie-Sectia de combatere a coruptiei-Directia Nationala Anticoruptie
Procurorii se pot inscrie in cursa pana pe 30 decembrie, la ora 24:00, iar lista cu cei care indeplinesc conditiile legale de participare la selectie si programarea interviurilor va fi publicata pe site-ul Ministerului pana pe 14 ianuarie, la ora 24:00.
In perioada 20.01.2020 – 21.01.2020 si 27.01.2020 – 31.01.2020, procurorii participanti la selectie vor sustine un interviu constand in:
sustinerea proiectului privind exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere pentru care participa la selectie;
verificarea aptitudinilor manageriale si de comunicare;
evaluarea pozitiei candidatului in raport cu valorile profesiei si a functiei pentru care candideaza (integritate, responsabilitate si raspundere);
Rezultatele selectiei se vor afisa la sediul Ministerului Justitiei si se vor publica pe pagina de internet a acestuia, la data de 03.02.2020.
Propunerile ministrului Justitiei vor fi apoi inaintate Consiliului Superior al Magistraturii, in vederea obtinerii avizului acestei institutii. Ulterior obtinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justitiei inainteaza propunerile presedintelui Romaniei, in vederea numirii in functiile de conducere.
Ministerul precizeaza ca pot aparea modificari in calendar in functie de numarul celor inscrisi in cursa.
Ministrul de Interne, dupa ce seful DSU a anuntat ca nu demisioneaza: Nu este domnul Arafat centrul Universului
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 18:27 Ministrul de Interne Marcel Vela a comentat luni, la sediul MAI, declaratiile sefului DSU Raed Arafat referitoare la plecarea din functie si la presiunile care il vizeaza, spunand ca „nu este domnul Arafat centrul Universului”, ca salvarea nu o face Raed Arafat cand se intampla ceva, ci o fac profesionistii din DSU. De asemenea, solicitat sa comenteze anuntul lui Arafat potrivit caruia ia in calcul plecarea din tara, a invocat principiul liberei circulatii, pe care il respecta.
„Nu este vorba de o persoana in sine, ca vad ca se polarizeaza, se fac discutii, estimari, pronosticuri, cu privire la a fi sau a nu fi Arafat in continuare in fruntea Departamentului pentru Situatii de Urgenta. Noi evaluam intreaga activitate, intregul departament, intregul Inspectorat General si aceasta evaluare este la baza unor decizii care pot sa-l implice, evident, si pe domnul Arafat.
Dar nu este domnul Arafat centrul Universului si pe dansul noi acum avem o analiza personala. Intreaga activitate a Departamentului este importanta pentru Romania, salvarea nu o face domnul Arafat cand se intampla ceva, o fac profesionistii din Departament – de la pompieri, de la salvatori, de la SMURD, de la toti cei care se implica – si eu nu cred ca Romania si Departamentul stau intr-o persoana, la fel cum Ministerul nu sta intr-un politician care vine si pleaca din acest minister”, a declarat ministrul de Interne.
„Sunt liberal si respect opiniile tuturor referitoare la libera circulatie”, a replicat Vela, cand i s-a spus ca Raed Arafat a invocat inclusiv posibilitatea de a pleca din tara.
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat duminica seara, la Antena 3, ca nu demisioneaza si ca poate fi demis daca asta se doreste. el a spus ca poate reveni la UPU Targu Mures, tot asa cum ar putea pleca din tara.
„Nu sunt lipit de scaun, dar nu demisionez. Daca sunt demis, e dreptul oricui sa faca asta, sa ma demita daca vor. Ce consider dupa tot ce s-a intamplat in ultima perioada este ca atacurile sunt intensificate, pentru ca atacurile sunt de foarte mult, cu mesaje prestabilite. Mesaje coordonate precum „de prea mult timp este, a imbatranit, sa vina tinerii” sau „a facut ceva bun, a facut SMURD-ul, dar acum nu mai stie, trebuie sa plece” au fost mesaje prin social media. Apoi s-au intensificat dupa aparitia faimosului film inainte de comemorarea de la Colectiv, pe care cineva l-a avut si l-a dat abia atunci”, a declarat Arafat.
El a precizat ca sunt destule oportunitati in alta parte, unde nu il considera batran.
„Si sunt convins ca in secunda in care zic: „Sunt liber”, o sa vina si altele. Varianta a treia ar fi sa stau la UPU Targu Mures, dar dupa o luna, doua o sa ma toace. Probabil ca asta o voi face dupa ce se decide, plecarea din tara. Nu exista alta alternativa. Eu nu accept pozitii date, la nivel statal. Nu negociez pozitii. Daca este sa ma duc afara, ma duc pe efort propriu”, precizat Raed Arafat.Autor:News.ro
Alegerile locale vor pica de Rusalii, cand multi pleaca in vacante si in Bucuresti e festival. Guvernul, rugat sa reconsidere
de Alexandra Sandru Luni, 09 Decembrie 2019, ora 17:25 Alegerile locale ar urma sa fie organizate pe 7 iunie, doar ca atunci romanii vor celebra si Duminica Rusaliilor, cand romanii ar avea un weekend prelungit, si multi pleaca atunci in mici vacante, nefiind in localitatea de domiciliu la momentul votului. In plus, in acea duminica la Bucuresti, cu aprobarea Primariei conduse de Gabriela Firea, va avea loc prima editie a festivalului Saga, eveniment ce vrea sa rivalizeze cu festivalul Untold, de la Cluj.
Cei de la USR-PLUS au fost cei care au atras atentia asupra detaliului cu Rusaliile.
„Din nou, ceea ce poate sa faca un guvern ‘responsabil’: sa pui data alegerilor locale, probabil cea mai importanta data pentru alegerile din Romania dintre cele pe care le avem in fata, in ziua de Rusalii. Nu e deloc un lucru intelept. Stim ca multi oameni folosesc aceasta oportunitate pentru a face ceea ce in restul anului poate nu pot sa o faca.
Nu e cea mai fericita data. Nu stiu daca Guvernul se intreaba daca ar putea sa schimbe data asta, dar nu ar fi deloc un lucru rau”, a spus Voiculescu, luni, la finalul sedintei Birourilor nationale reunite ale Aliantei USR PLUS, care au stabilit ca va exista un candidat comun la alegerile locale.
In Capitala, competitia este intre Vlad Voiculescu, din partea PLUS, si Nicusor Dan, independent sustinut de USR. Gabriela Firea a anuntat oficial ca va cere un al doilea mandat, dupa ce „trei ani de zile am muncit de dimineata pana noaptea”, „cu motoarele turate la maximum”, pentru „modernizarea Bucurestiului, ceea ce se vede si se simte”.
Insa in duminica in care, teoretic, vor fi alegerile locale va avea loc si ultima zi a primei editii a festivalului SAGA, eveniment prin care se doreste ca si Capitala sa fie pusa pe harta festivalurilor internationale, asa cum Clujul a devenit destinatie preferata de tineri pentru Untold si Electric Castle.
Percheziţii la PSD Arad, deputatul Florin Tripa este audiat la DNA Timişoara. Ioan Chisăliță a fost adus în scaun cu rotile UPDATE
Publicat: (acum 21 ore) // Actualizat: (acum 10 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Percheziții de amploare luni dimineață la sediul PSD Arad! Procurorii DNA percheziționează sediul PSD Arad, a declarat deputatul PSD de Arad Florin Tripa pentru pressalert.ro. Ulterior, deputatul a mers însoțit de avocatul său la sediul DNA Timișoara, unde i s-a adus la cunoştinţă faptul că are calitate de suspect într-un dosar privind fapte de corupţie comise în perioada 2016 – 2019. În acest caz mai sunt vizați și senatorul PSD de Caraș-Severin Ioan Chisăliță și deputatul PSD Arad Dorel Căprar.
UPDATE: Liderul PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, a părăsit, luni seara, sediul DNA Timişoara, unde a fost audiat de procurorii anticorupţie, el declarând la ieşire că nu se simte vinovat cu nimic.
„Am dat declaraţii. Nu mă simt vinovat cu nimic, nu ştiu de ce m-au adus aici”, a afirmat Căprar.
Întrebat de presă dacă a făcut numiri politice la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timişoara, deputatul a negat.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au confirmat, luni, efectuarea a cinci percheziţii, în judeţele Timiş şi Arad, la sediile unor instituţii publice şi la un partid politic, într-un dosar ce vizează fapte de corupţie săvârşite în perioada 2016 – 2019.
Potrivit unui comunicat al DNA, transmis luni AGERPRES, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie săvârşite în perioada 2016 – 2019.
UPDATE: Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că a discutat cu parlamentarii PSD de la Arad, vizați de o anchetă a procurorilor DNA. Ciolacu a spus că nu i-au plăcut imaginile televizate cu senatorul Ioan Chisăliță dus în scaun cu rotile la audieri. Liderul PSD a ținut să precizeze că partidul nu va face scut în fața celor trei parlamentari.
UPDATE: Președintele PSD Arad, Dorel Căprar, a fost ridicat de procurori și ofițeri din sediul PSD Arad și dus la audieri
UPDATE:Deputatul Florin Tripa a declarat la ieşire că este suspect. Potrivit unui comunicat al DNA, transmis lun, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie săvârşite în perioada 2016 – 2019. „Luni, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 5 locaţii situate pe raza judeţelor Timiş şi Arad, din care două sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediul judeţean al unui partid politic şi domiciliile unor persoane fizice”, se precizează în comunicat.
UPDATE: „Este un dosar în lucru mai complex pe DRDP Timișoara. Mi s-a dat calitate de suspect pentru trafic de influență, că aș fi favorizat numirea în funcție a unui domn, cu care nu mai am o relație cu dânsul din 2016, chiar am fost certați, dar și că s-ar fi angajat nașul meu la DRDP Timișoara pe funcția de inginer simplu, nu pe funcție de conducere, inginer de drumuri și poduri, e meseria dânsului de 30 de ani. Numirea directorului respectiv cred că s-a făcut în acest an. Cred că există un denunț pe integralitatea dosarului, nu mi s-a comunicat exact. Există o interceptare, mi s-a pomenit numele, chestiuni de acest gen, nu știu exact. În cursul zilei de astăzi o să am acces la dosar”, a spus Florin Tripa, deputat PSD, la România TV, după audierile de la DNA.
UPDATE: Şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, Cristian Ispravnic, a fost ridicat, luni dimineaţa, de la sediul PSD Arad, în cadrul perchezițiilor din Banat într-un dosar de corupție, au declarat surse din cadrul anchetei.
Deputatul a mai spus că a avut o discuție bună, nu este acuzat de luare de mită și nici nu s-a pus problema reținerii sale pentru 24 de ore.
Procurorii DNA fac percheziţii la sediul PSD Arad, la locuinţele unor parlamentari PSD şi la sediul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara,.Anchetatorii au descins la sediul PSD Arad, la locuintele a trei parlamentari de Arad si Caras-Severin, precum si la sediul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara, dar si in casele altor suspecti, relatează Opinia Timişoarei.
Anchetatorii au descins și la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, care a fost transformată într-o pușculiță pentru PSD Arad. Investigațiile au început în urmă cu nouă luni de la o informație despre șpăgile care se încasau la cântarul de la vama Nădlac 2, punct obligatoriu de oprire pentru toate TIR-urile care ies din țară. Cel care coordona activitate era Cristian Horgea, membru PSD și nimeni altul decât soțul prefectului de Arad, Florentina Horgea, care a demisionat din funcție, în 15 noiembrie. Șpăgile încasate erau de la cinci euro până la 100 de euro pentru ca funcționarii să închidă ochii la neregulile constatate.
Anchetatorii au stabilit că procente din banii colectați plecau spre unii dintre șefii din DRDP Timișoara, condusă de Cristian Ispravnic, care a fost susținut să ocupe această funcție de liderul PSD Arad, deputatul Dorel Căprar. Probele adunate au scos la iveală faptul că, practic, pesediștii arădeni au transformat DRDP în sucursală de partid, unde angajările s-au făcut pe criterii de partid și în funcție de șpăgile primite. Ispravnic l-a, l-a promovat, la finalul lunii august, pe Mircea Andrei Lucaciu în funcţia de şef al Departamentului de Venituri, având rolul de coordonator al activităţii de cântărire şi verificare a autocamioanelor la punctele de trecere a frontierei din Arad, Timiş și Caraş-Severin. Asta desi Lucaciu a fost condamnat, în 2013, la zece luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic cu migranți când lucra în vama Nădlac 2. Un alt condamnat care a fost angajat de Ispravnic este Vasile Alin Băeţan, cre a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare după ce în 2006 a cerut șpagă 1.500 lei de la un camionagiu. Un alt pesedist care s-a ales cu o funcție a fost Mirel Pașcu, fostul primar PSD din Bocșa, care a ajuns să fie șeful departamentului juridic al DRPD Timișoara. Vă reamintim că Pașcu a fost percheziționat și audiat ca suspect de DIICOT în dosarul de la Caraș Severin legat de gruparea de la Serviciul arme, explozivi, substanțe toxice.
Ion Iliescu cere normalizarea relaţiilor cu Rusia: „Nu puteţi uniformiza planeta, nu puteţi distruge indentităţile naţionale”
Publicat: (acum 14 ore) // Actualizat: (acum 12 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a acordat un interviu agenției de presă rusești Tass, mai precis lui Nikolai Morozov, corespondentul de presă care transmitea, în decembrie 1989, din Piața Universității, informează inpolitics.ro

De asemenea, Ion Iliescu este îngrijorat de un fenomen care are loc la nivelul societății românești: „E foarte greu pentru mine să înțeleg cum, la 30 ani de la revoluție, jumătate dintre tinerii români se declară de acord cu un regim totalitar de mînă forte și cred că acesta ar putea rezolva problemele create de slăbiciunea unui stat care și-a pierdut caracterul social. Numai că totalitarismul nu e parte a soluției, ci parte a problemei. Nu mi-aș dori ca tinerii de azi să înțeleagă asta pe pielea lor”.
Rusia face demersuri pentru recuperarea oportunităţilor ratate în relaţiile cu Republica Moldova
În ceea ce privește relația cu Rusia, fostul președinte nu crede că aceasta este cea firească: „Din niciun punct de vedere ele nu pot fi numite normale și satisfăcătoare. Vreau să punctez că viața în coasta imperiului nu a fost niciodată prea comodă pentru țări ca România, și nu toate amintirile istorice sunt plăcute. Dar, cea mai mare greșeală ar fi să absolutizăm amintirile triste și să nu identificăm nimic bun în trecut. În esență, asta înseamnă un mecanism care blochează orice tentativă de normalizare a relațiilor. În cazul nostru, motivele ununui asemenea blocaj sunt reprezentate de problema tezaurului. Da, asta e o problemă nerezolvată, tocmai de aceea am agreat cu Valdimir Putin crearea unui cadru de dialog asupra chestiunii și transmiterea sa către istorici. Din păcate, ea a revenit la nivel politic. În principiu, relațiile sunt bune atunci când vrem noi să fie bune. Până acum, România pare că nu vrea relații bune cu Rusia. În Ungaria se vrea, în Polonia da. Și în Cehia, Slovacia, chiar și în țările baltice. Și, între noi fie vorba, cred că aceste țări ar avea mai multe nemulțumiri față de Rusia decît noi, dacă privim la trecut. Dar, atît timp cît acolo se simte nevoia unei normalizări a relațiilor, istoria nu mai e folosită în acele țări ca instrument de blocaj. Și nici nu cred că din acest motiv ele au devenit membre NATO sau UE mai puțin responsabile. Problema e că politica externă a României traversează un moment foarte prost, în care îi lipsesc perspectiva și imaginația. Sper ca politicienii români să înțeleagă că normalizarea relației cu Rusia, în paralel cu schimburile culturale ori comerciale, va spori capacitatea țării de a participa la rezolvarea problemelor din țări vecine, inclusiv Moldova sau Ucraina, unde avem interese directe”.
În interviul acordat agenției rusești, fostul președinte critică atât criza societății liberale cât și fenomenul globalizării. „Așa zisa societate liberală e în criză din cauza eșecului modelului economic neo-liberal, cu care în mod frivol s-a identificat. Liberalismul politic înseamnă respect pentru drepturile și libertățile civile, al căror principal garant e statul, în timp ce liberalismul economic neînfrînat încearcă să reducă statele la nivel unor forme goale în tentativa de a obține profituri maxime. Astfel, suveranitatea devine un pretext pentru a-i demoniza pe apărătorii independenței statului. Nu puteți uniformiza planeta, nu puteți distruge indentitățile culturale și naționale, ar însemna că nu ați învățat nimic din lecțiile trecutului!”.În viziunea fostului președinte, globalizarea are atât părți bune cât și părți mai puțin bune. Ideal ar fi ca fenomenul să se desfășoare după reguli stricte, cu atenție pe aspectele sociale. „Nu cred că ar trebui să punem la zid fenomenul în sine, ci doar felul în care unii comit abuzuri prin intermediul lui. Iar introducerea de mecanisme protecționiste, precum face SUA în războiul comercial cu China, nu aduce decît probleme suplimentare”, a mai spus Ion Iliescu.