Inselatorie cu roviniete, pe internet? Compania de Drumuri trage un semnal de alarma
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 16:34 Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ne transmite sa fim foarte atenti atunci cand ne cumparam rovinieta de pe internet. Motivul e simplu: exista site-uri care ar putea sa ne ia banii fara sa ne ofere nimic in schimb.
CNAIR informeaza ca a indentificat un site numit rovinietaro.ro, care sustine ca vinde viniete – necesare pentru a circula pe drumurile din afara localitatii in care este inregistrata masina – desi nu are autorizatie sa faca acest lucru. Autorizatia ar fi trebuit sa fie eliberata de CNAIR.
La momentul publicarii acestei stiri, site-ul asupra caruia atentioneaza CNAIR nu mai era functional. Cu toate acestea, Compania sustine ca ar trebui sa continuam sa fim vigilenti.
„Rugam utilizatorii sa achite rovinieta numai la distribuitorii autorizati, ale caror puncte de distributie/portaluri web autorizate se regasesc pe site-ul oficial al CNAIR„, a transmis institutia, prin inermediul unui comunicat remis redactiei Ziare.com.
In cazul in care cumparati o rovinieta care nu este valabila, riscati sa fiti amendati cu pana la 4.500 de lei, exact ca in situatia in care nu ati fi platit deloc aceasta taxa.
Romapis cere eliminarea pesticidelor sintetice din agricultura: Natura asa cum o stim noi astazi se afla la limita colapsului
„In Romania, pragul minim care trebuie atins este de 24.000 de semnaturi de sustinere. Exista exemple de initiative cetatenesti europene care au fost finalizate cu succes si mentionez doua: Apa si salubritatea reprezinta un drept al omului, care a fost lansata inca din anul 2012 si care a avut finalitate, dupa ce s-au strans un milion de semnaturi, pentru ca a produs efecte in plan legislativ. O alta asemenea initiativa a fost interzicerea glifosatului si protectia oamenilor si a mediului de pesticide toxice. Desi au fost stranse si in cadrul acestei initiative peste un milion de semnaturi, Comisia totusi nu a dat curs in totalitate acestor solicitari, chiar a constatat ca nu este momentul. Noi speram sa se intample in viitor. In schimb a avut urmari sub aspectul transparentei conditiilor de autorizare a pesticidelor. Practic, aceasta politica de utilizare durabila a pesticidelor putem aprecia ca este urmare si a acestei actiuni cetatenesti, la fel cum speram ca actiunea noastra sa influenteze Politica Agricola Comuna, mai ales pentru perioada 2021 -2027″, a declarat, marti, Constantin Dobrescu, vicepresedintele Federatiei Asociatiilor Apicole din Romania – Romapis, intr-o conferinta de presa.El a precizat ca au fost inmanate trei cereri Comisiei Europene in cadrul acestei initiative, prima urmarind eliminarea treptata a pesticidelor sintetice din agricultura cu 80% pana in 2030, incepand cu cele mai periculoase, pentru a se ajunge in 2035 la o agricultura 100% lipsita de pesticide sintetice.De asemenea, o alta solicitare vizeaza restaurarea biodiversitatii prin refacerea ecosistemelor naturale din zonele agricole, astfel incat agricultura sa contribuie la protejarea biodiversitatii in loc sa o afecteze, iar cea de a treia cerere este sprijinirea fermierilor pentru aceasta tranzitie.”Este nevoie de sprijin, tranzitia s-ar putea sa nu fie usoara pentru toata lumea. Reformarea agriculturii se poate face prin prioritizarea agriculturii de scara mica, diversa si durabila, sprijinind o crestere rapida a practicilor agro-ecologice si organice care sa permita formare profesionala, dar si cercetare independenta in beneficiul fermierilor si al agriculturii fara pesticide si fara organisme modificate genetic”, a subliniat reprezentantul Romapis.
Aceasta initiativa este sustinuta de o alianta alcatuita din 90 de organizatii ale societatii civile, grupuri de actiune, organizatii ale apicultorilor si fermierilor, dar si de oameni de stiinta, din 20 de tari europene.
„De ce este nevoie de asa ceva? Pentru ca natura, asa cum o stim noi astazi, se afla la limita colapsului, aproape de punctul unde intoarcerea nu mai este posibila. Un raport al ONU din 2017 face referire la aceasta situatie. Pesticidele produc in mod direct extinctia de specii: albine si alte insecte polenizatoare. Avem un raport de o importanta extraordinara, care nu este indeajuns inteles, mai ales in Romania. Cred ca putina lume stie ca un studiu din Germania, facut pe o perioada de 27 de ani, in care s-au facut masuratori privind masa insectelor zburatoare, atentie, din zone protejate, departe de agricultura, a constatat ca in 27 de ani masa totala a acestor insecte a scazut cu 75%. Este o informatie care ar trebui sa ne dea cosmaruri. Asa cum planctonul reprezinta esenta vietii in mari si oceane, insectele zburatoare stau la baza lanturilor trofice pe uscat, iar disparitia insectelor aproape sigur ar avea ca afect extinctia si a altor specii, poate chiar si oamenilor”, a afirmat Dobrescu.
De asemenea, vicepresedintele Romapis a subliniat ca pesticidele fac posibil un mod de agricultura intensiva, uneori chiar ultraintensiva, bazat pe monoculturi, „care au un efect devastator asupra polenizatorilor”.
„O monocultura este un desert pentru albine, bondari, fluturi, pentru ca, dupa ce acea cultura dispare ca flori, acele plante care ofera nectar sau polen, dupa disparitia lor, acolo ramane un desert, lipseste varietatea, lipsesc buruienile, lipsesc floricelele de orice fel, iar acesta este un peisaj pe care il intalnim tot mai des pe campiile Romaniei”, a avertizat Dobrescu.
Nu in ultimul rand, in opinia sa, agricultura industriala favorizeaza schimbarile climatice intrucat se bazeaza pe pesticide sintetice, iar acestea se obtin prin procese chimice industriale intens utilizatoare de combustibili fosili. Pe de alta parte, utilizarea lor distruge capacitatea solului de absorbi carbonul din atmosfera, contribuind la amplificarea efectului de sera.
Campania Initiativa Cetateneasca Europeana (ICE) este condusa de o alianta intersectoriala a organizatiilor societatii civile care acopera mediul, sanatatea, agricultura si apicultura. Printre altii, organizatorii includ retelele europene Friends of the Earth Europe si Pesticide Action Network (PAN), precum si Institutul de Mediu din Munchen, fundatia Aurelia (Germania), Generations Futures (Franta) si GLOBAL 2000/Friends of the Earth Austria. In Romania s-au implicat organizatiile Agent Green, Ecoruralis si Romapis.
Potrivit Romapis, oamenii de stiinta cer masuri radicale si urgente pentru a stopa colapsul naturii, in conditiile in care un sfert dintre animalele salbatice ale Europei sunt grav amenintate, jumatate din siturile naturale sunt in situatie precara, iar serviciile ecosistemice (contributiile directe si indirecte ale ecosistemelor la bunastarea umana) se deterioreaza.
Intre timp, milioane de fermieri sunt striviti de preturile neechitabile, de lipsa de sprijin politic si de marile corporatii, iar patru milioane de ferme mici au disparut intre 2005 si 2016 in UE, arata studiile de specialitate.
Airbus Helicopters Romania a fost autorizata sa proiecteze modificari si reparatii pentru elicopterele de stat
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 15:36
Foto: Facebook/Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I.
Conform unui comunicat remis, marti, AGERPRES, in baza autorizatiei RMAR 21J, Airbus Helicopters Romania va putea sa proiecteze si sa aprobe modificari si reparatii minore si sa efectueze activitati de proiectare in scopul obtinerii unui certificat de tip suplimentar si aprobari de proiect de reparatie majora pe elicopterele de stat romanesti (apartinand unor institutii precum SMURD, Politie, Armata).De asemenea, activitati de proiectare similare vor putea fi efectuate pentru aeronavele militare si de stat ale altor tari, cu conditia ca acestea sa accepte si sa recunoasca autorizarea RMAR21J detinuta de Airbus Helicopters Romania.”Primirea acestei autorizatii este o veste excelenta pentru noi. Ma bucur ca echipa noastra a trecut cu succes de auditul Autoritatii Aeronautice Militare Nationale. Aceasta autorizare va crea, cu siguranta, noi oportunitati de dezvoltare a companiei si ne va permite, in acelasi timp, sa sprijinim in cel mai profesionist mod elicopterele de stat romanesti”, a declarat Georges Durdilly, seful Airbus in Romania.Potrivit generalului-maior Viorel Pana, aceasta autorizare se inscrie in demersurile nationale mai ample de recunoastere a Autoritatii Aeronautice Militare Nationale de catre NATO si de catre alte Autoritati Aeronautice Militare, in scopul validarii certificarilor emise de catre Autoritatea Aeronautica Militara Nationala.
„Obtinerea de catre compania Airbus Helicopters Romania a autorizarii RMAR 21J demonstreaza capacitatea acesteia de a proiecta modificari ale elicopterelor din dotarea institutiilor statului cu atributii in domeniile apararii, ordinii publice si securitatii nationale”, a mai spus Viorel Pana.
Pana acum, AHRO a putut realiza aceste activitati pentru elicoptere civile, pe baza autorizatiei PART 21J emisa de Agentia Europeana pentru Siguranta Aviatiei (EASA). Autorizatia RMAR 21J este similara ca scop cu cea emisa de EASA, insa contine cateva privilegii aditionale semnificative, cum ar fi efectuarea zborurilor de test pentru proiectele pe care le va certifica AHRO, si un scop extins pentru sistemele electrice si de avionica ale elicopterelor.
Airbus este lider in aeronautica, spatiu si servicii conexe. In 2018, a generat venituri de 64 miliarde de euro si a avut aproximativ 134.000 de angajati. Airbus ofera cea mai cuprinzatoare gama de avioane de pasageri. Airbus este, de asemenea, lider european in ceea ce priveste productia avioanelor cisterna, de lupta, de transport si pentru alte misiuni, precum si una dintre cele mai mari companii spatiale din lume. In domeniul elicopterelor, Airbus furnizeaza cele mai eficiente solutii civile si militare din lume.
Ameninţări cu grevă, demisii şi proteste dacă Legea pensiilor speciale va fi aborgată
Publicat: (acum 14 ore) // Actualizat: (acum 14 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Alina Andrei
Ameninţări cu proteste masive, greve şi demisii dacă vor fi eliminate pensiile speciale. Au fost ore întregi de discuţii aprinse în Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor, iar reprezentanţii penitenciarelor spun că mii de oameni vor pleca dacă vor fi eliminate pensiile speciale. De asemenea, şi grefierii spun că vor intra în grevă. Este haos şi in Poliţie. Dumitru Coarnă a avertizat că 5.000 politisti şi-ar putea depune dosarele de pensionare dacă vor fi eliminate pensiile speciale.Au fost dezbateri aprinse în Comisia de Muncă din Camera Deputaţilo acolo unde reprezentanţii penitenciarelor au anunţat că mii de angajaţi vor să îşi dea demisia dacă se elimină pensiile speciale.
„Avem un minus de aproape 8.000 de salariati. Maine daca intra in vigoare, daca anuntati ca va intra in vigoare acesta lege, 2000 de salariati din penitenciare pleaca”, a avertizat un reprezentant al angajaţilor din penitenciare
Scandal este şi în rândul grefierilor care anunţă prosteste.
„Abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate va genera masive mișcări de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete. FĂRĂ GREFIERI NU SE POATE ÎNFĂPTUI JUSTIŢIA”, a avertizat Cătălin Trăistaru, preşedintele Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.
„Personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parchete beneficiază de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie specială, în fapt, fiind vorba despre o pensie ocupațională, astfel cum este denumită în Uniunea Europeană.
Rațiunea acordării acestui drept este necesară, justificată și legală, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar a fost acordată ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi și libertăți și instituirea unor interdicții și incompatibilități prin statutul special care reglementează această categorie de personal, direct proporțional cu activitățile specifice funcției – personalul auxiliar de specialitate participă efectiv la înfăptuirea actului de justiție alături de magistrați.
Curtea Constituțională a României a statuat deja prin Decizia nr. 1237/06.10.2010 că „pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport de pensiile speciale acordate în regimul public de pensii”, tocmai din cauza interdicțiilor și incompatibilităților impuse de lege magistraților, care sunt identice și pentru personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parchete. (…) Pensiile de serviciu sunt compuse din două elemente: pensie contributivă şi un supliment din partea statului, acordat ca o compensare pentru privarea de anumite drepturi și libertăți pe perioada în care persoana a desfășurat activitatea supusă unui regim special de interdicții și incompatibilități.
În trecut, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate se calcula procent în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, din ultimul an anterior datei la care se depune cererea de pensionare, însă, după apariția OUG nr. 59/2017, acest cuantum a fost limitat la media ultimelor 12 salarii nete avute în plată înainte de pensionare.
Având în vedere că în plată, media salarială a personalului auxiliar de specialitate este de aproximativ 4500 lei, pensia de serviciu nu depășește acest cuantum, aspect ce poate fi probat din datele Casei Naționale de Pensii Publice, de unde rezultă că pensia medie a personalului auxiliar de specialitate din instanțe și parchete este de 4389 lei, un număr de 3849 beneficiari și doar 2479 lei sunt suportați din Bugetul de stat.
În plus, lunar, grefierilor li se rețin contribuții către stat într-un cuantum de 57,5% din venitul brut realizat”, a explicat preşedintele Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.
Proiectul care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, diplomaților și aviatorilor, dar menținerea celor ale magistraților și militarilor a fost din nou amanat. Au fost controverse insă pe tema exceptării magistraţilor.