Preşedintele Belarusului a dat ordin armatei să intervină
Publicat: (acum 17 ore) // Actualizat: (acum 17 ore) // Sursa: romaniatv.net
Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko i-a ordonat sâmbătă ministrului Apărării să „ia măsurile cele mai stricte” pentru a apăra integritatea teritorială a ţării, afectată de protestele de după alegerile prezidenţiale controversate din 9 august, potrivit AFP.

El a afirmat că a constatat „importante acţiuni ale forţelor NATO în apropiere” de frontierele Belarusului, pe teritoriul Poloniei şi al Lituaniei. În acest context, Alexandr Lukaşenko a anunţat că esenţialul forţelor armate a fost plasat în stare de alertă.
Această declaraţie a fost făcută în condiţiile în care ample exerciţii militare belaruse sunt prevăzute să aibă loc în regiunea Grodno între 28 şi 31 august.
Alexandr Lukaşenko, care spune că a câştigat alegerile cu 80% din voturi, se confruntă cu o mişcare de protest inedită în această fostă republică sovietică. Opoziţia a denunţat fraude şi a organizat manifestaţii zilnic în ţară.
Un „consiliu de coordonare”, care să promoveze tranziţia politică după alegeri, a fost format săptămâna aceasta de opoziţie, însă autorităţile au declanşat, joi, urmăriri penale împotriva membrilor lui pentru „atingere adusă securităţii naţionale”.
Şefa opoziţiei Svetlana Tihanovskaïa, refugiată în Lituania, a asigurat vineri că poporul belarus „nu va accepta niciodată conducerea actuală”.
Încă o ţară preferată de turiştii români reintroduce restricţii pentru a limita răspândirea pandemiei
Publicat: (acum 14 ore) // Actualizat: (acum 14 ore) // Sursa: romaniatv.net
Croaţia, una dintre ţările preferate de turiştii români, anunţă că va reintroduce unele restricţii pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, informează dpa.

Pentru a limita răspândirea cazurilor de coronavirus, guvernul croat a impus o serie de măsuri care vor intra în vigoare luni, 24 august, pentru cel puţin 14 zile.
Cafenelele şi barurile vor putea primi clienţi doar în spaţii deschise, la nunţi şi înmormântări vor putea participa cel mult 50 de persoane, iar la alte evenimente private cel mult 20 de oameni.
Postul de radio şi televiziune public croat HRT a relatat anterior că turiştii din ţările care au declarat Croaţia ‘nesigură’ îşi strâng bagajele pentru a evita carantina la revenirea în statele de origine şi că au fost anulate numeroase rezervări la hoteluri.
Turismul este sectorul cel mai important din economia Croaţiei, contribuind cu peste 20% la venitul naţional al ţării.
Scandal fără precedent în Marea Britanie. Elevii şi-au pierdut locul la facultate din cauza unui algoritm care le-a scăzut notele
Publicat: Vineri, 21 August 2020 15:15 // Actualizat: Vineri, 21 August 2020 15:15 // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Un algoritm automat a produs o criză fără precedent în învăţământul din Marea Brutanie. A scăzut notele a aproape 40% din elevii care nu au putut da examenul Nivel A din cauza pandemiei de COVID-19, relatează CNBC. Mulţi dintre ei şi-au pierdut locul la facultate.

Modelul a dus la favorizarea elevilor de la școli private și din zone mai bogate, lăsându-i pe elevii de top de la școlile gratuite de stat afectați în mod disproporționat. Mulți elevi s-au trezit cu pierderea locului la universitate din cauza scăderii notei, potrivit Hotnews.
Nu există echivalent în România pentru examenele Nivel A dar elevii din Marea Britanie le susțin când au 17-18 ani, adesea pentru a intra la facultate, fiind similare cu testele SAT din Statele Unite.
Unele firme folosesc notele de la examenul respectiv când fac angajări și este considerat ca fiind cel mai important test din școlile britanice.
Ministrul educației britanic, Gavin Williamson, a declarat că îi pare „incredibil de rău” pentru stresul cauzat și că principala sa prioritate acum este de a se asigura că elevii vor primi rezultate mai corecte.
Notele acordate de algoritm au fost retrase în favoarea predicțiilor profesorilor, marcând una din cele mai mari răsturnări de situație din istoria învățământului britanic.
Ministerul educației a anunțat că face eforturi pentru a furniza rezultate mai bune pentru tineri în aceste „vremuri fără precedent”, însă mulți elevi și-au pierdut deja locul la universitatea favorită și procesul de admitere a fost aruncat în haos.
Studenților care au aplicat la Oxford și Cambridge li s-a spus că s-ar putea să fie nevoiți să aștepte un an până când vor începe cursurile, doar după ce vor contesta cu succes rezultatele pe care le-au primit.