Şcolile rămân închise în Capitală. ISMB: E clar că luni se va vota prelungirea funcţionării în online
Publicat: (acum 22 ore) // Actualizat: (acum 17 ore) // Sursa: romaniatv.net
Şcolile din Bucureşti rămân închise şi în următoarele două săptămâni dacă ne luăm după situaţia epidemiologică din Capitală. De la începutul pandemiei de COVID-19 până în prezent, Bucureştiul a raportat cele mai multe cazuri de îmbolnăvire. Mai mult, în ultimele zile numărul îmbolnăvirilor zilnice a crescut alarmant în Capitală. Joi au fost raportate peste 1.100 de noi cazuri, iar vineri au fost 900.

În aceste condiţii nu este exclus ca autorităţile să decidă ca şcolile şi grădiniţele să rămână închise şi în următoarele două săptămâni.
„Comunicarea pe marginea unei hotărâri cu privire la scenariul de funcționare a scolilor este atributul biroului de comunicare a comitetului pentru situații de urgență în subordinea căruia ne aflam. Dar, în principiu noi (ISMB) suntem responsabili, dorim să protejăm elevii și familiile acestora, dorim să ne îngrijim de sănătatea fizică a populației și susținem, până la stabilizarea situației epidemiologice, rămânerea elevilor în siguranță acasă și funcționarea în online. În același timp, avem în vedere perfecționarea activităților de învățare în online, prin îndrumarea cadrelor didactice și prin proiectele derulate pentru susținerea învățării de acasă.
Cu privire la întrebările despre modul in care o sa ne desfășuram activitatea luni și in zilele următoare cred că este clar pentru toată lumea că, la indicele acesta epidemiologic și la numărul actual al infecțiilor cu COVID, Comitetul pentru Situații de Urgență o să voteze luni prelungirea funcționării școlilor în online.„, a declarat Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Ionel Puşcaş.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, calculat joi de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București este de 3.78, în creştere faţă de ziua de joi.
Tichete sociale de 500 de lei pentru elevii defavorizaţi, achitate cu întârziere. OUG a fost publicată în Monitorul Oficial din august
Publicat: Joi, 29 Octombrie 2020 07:47 // Actualizat: Joi, 29 Octombrie 2020 17:21 // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Ministerul Educației face lista pentru acordarea de tichete sociale de 500 de lei în preajma campaniei electorale, la aproape 3 luni de la adoptarea legislației prin ordonanță de urgență, anunţă edupedu.ro.

În plus, Ministerul Educației a dat deja lista cu toți acești elevi, a numărat 302 mii la fundamentarea proiectului de OUG, dar bugetul alocat programului ar ajunge doar pentru 260 de mii de elevi „cei mai dezavantajați”, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro pe baza datelor din nota de fundamentare a actului normativ.Școala a început pe 14 septembrie 2020, iar cu o lună și o săptămână înainte, pe 7 august 2020, Guvernul a probat prin Ordonață de Urgență acordarea de tichete sociale pentru elevii cei mai defavorizați, bani alocați din FEAD – Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizare persoane.Este vorba despre OUG 133/7 august 2020 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi cei mai defavorizați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional acordate din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestora.
Graba autorităților pentru aplicarea acestei ordonanțe de urgență a fost prevăzută în nota de fundamentare:
„Având în vedere necesitatea imediată de a crea și consolida mecanismul de implementare a procedurilor privind acordarea de materiale școlare, pe de o parte, precum și adăugarea posibilității oferirii de vestimentație necesară frecventării școlii, respectarea acestor reguli prin asigurarea unui control eficient al acordării de materiale școlare, rechizite și vestimentație necesară frecventării școlii, se impune adoptarea de măsuri de reglementare cu caracter imediat.
În scopul asigurării existenței unor mecanisme și competențe eficace de asigurare a respectării procedurilor, se relevă necesitatea de a eficientiza modalitatea de acordarea de materiale școlare către copiii cei mai defavorizați, prin sublinierea rolurilor pe care le au instituția prefectului și administrațiile publice locale. În acest demers, se impune adoptarea unor măsuri imediate, urgente, care nu pot fi amânate.”, prevede actul normativ.
OUG 133 a fost publicată în Monitorul Oficial din 12 august, cu o lună înaintea începerii școlii. Din acel moment au trecut 76 de zile, adică două luni și jumătate, până când Ministerul Educației a trimis școlilor o adresă prin care le cere numărul elevilor cei mai defavorizați, ca să se apuce să pună în aplicare măsurile „urgente”.
Adresa primită de toate școlile din România, de la Ministerul Educației, vine la două săptămâni după ce pe pe 7 octombrie (la două luni de la aprobarea OUG) Ministerul Fondurilor Europene a trimis o adresă la Ministerul Educației, document pe care se bazează demersul prezent de a aduna date despre numărul de elevi și copii „cei mai dezavantajați”.
Universităţile din România, departe de elita lumii. Cum arată clasamentul Times Higher Education 2021 pe domenii de studiu
Publicat: Joi, 29 Octombrie 2020 13:59 // Actualizat: Joi, 29 Octombrie 2020 14:00 // Sursa: romaniatv.net
Instituțiile de învățământ superior din România sunt departe de elita lumii universitare, conform unui clasament dat publicității de Times Higher Education, unul dintre principalii furnizori globali de asemenea evaluări, citat de edupedu.ro. Mai toate marile universități românești sunt prezente într-un fel sau altul, dar la sute de poziții depărtare de liderii fiecărui domeniu.

Afaceri și Științe economice:
Sursa: THE
- Universitatea A.I. Cuza (601+)
- Universitatea Babeș-Bolyai (601+)
- Universitatea din București (601+)
- Academia de Științe Economice București (601+)
Clinic/Preclinic/Sănătate:
Sursa. THE
- Universitatea George Emil Palade Tg. Mureș (601+)
- Universitatea Grigore T. Popa Iași (601+)
- Universitatea Iulia Hațieganu Cluj-Napoca (601+)
Inginerie și Tehnologia Informației:
Sursa. THE
- Universitatea Babeș-Bolyai (401-500)
- Universitatea Politehnică din Timișoara (801-1000)
- Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (801-1000)
- Universitatea Dunărea de Jos din Galați (1001+)
- Universitatea Politehnică din București (1001+)
- Universitatea Transilvania (1001+)
Informatică:
Sursa: THE
- Universitatea Babeș-Bolyai (601-800)
- Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (601-800)
- Universitatea din București (801+)
Citeşte mai mult pe edupedu.ro