Șapte județe și Capitala se află sub cod GALBEN de ninsori moderate cantitativ. În intervalul orar 05:00- 20:00 vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Cantitățile de precipitații vor depăși, pe arii restrânse 15…20 l/mp
ATENȚIONARE METEO. COD GALBEN
Interval de valabilitate: 30 noiembrie, ora 05:00 – 30 noiembrie, ora 20:00. Zone afectate: conform textului și hărții. Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ, strat de zăpadă
În intervalul menționat, în sudul și estul Munteniei și în cea mai mare parte a Dobrogei treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Cantitățile de precipitații vor depăși, pe arii restrânse 15…20 l/mp. Spre seară aria ninsorilor se va restrânge către Dobrogea, unde temporar vântul va avea unele intensificări, cu viteze de 40…45 km/h, pe alocuri viscolind ninsoarea.
Citește și: PROGNOZA METEO de Sfântul Andrei. Ninsori şi vreme rece în aproape toată ţara
Notă: Precipitații slabe, sub formă de ninsoare se vor semnala în sud-estul Olteniei, sudul Moldovei și în restul Munteniei. Pe litoral vor fi precipitații mixte, iar în noaptea de luni spre marți vor predomina ninsorile. Vremea se va menține deosebit de rece în prima parte a săptămânii, mai ales pe parcursul nopților și dimineților.
ATENȚIONARE METEO. Județele afectate de ninsori sunt Tulcea, Brăila, Ialomița, Călărași, Giurgiu și Teleorman, Constanța, dar și Bucureștiul. În aceste zone treptat vor predomina ninsorile si se va depune strat de zapada, transmit meteorologii.
Primăria Capitalei, pregătită pentru marea ninsoare: 2.600 de operatori, 654 de utilaje și peste 24.000 de tone de material antiderapant puse la bătaie pentru deszăpezire
Nu mai puţin de 2.600 de operatori, 654 de utilaje și peste 24.000 de tone de material antiderapant sunt pregătite pentru deszăpezire, după ce meteorologii au emis o avertizare Cod galben de ninsori, care vizează și Bucureștiul.
Primăria Capitalei a anunţat prin intermediul unui comunicat că primarul general Nicuşor Dan a solicitat operatorilor de deszăpezire din toate sectoarele Capitalei să fie pregătiţi de intervenţie, astfel încât traficul rutier din Bucureşti să nu aibă de suferit.
Cele 654 de utilaje vor fi împărțite în sectoarele Capitalei după cum urmează: 73 de utilaje în Sectorul 1, 81 de utilaje în Sectorul 2, 60 de utilaje în Sectorul 3, 141 utilaje în Sectorul 4, 41 de utilaje în Sectorul 5 și 131 utilaje în Sectorul 6.
e cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei; ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni şi mai rar, lapoviţă şi ploaie. O influenţă deosebită asupra ţării noastre încep să aibă din această lună, dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius, faţă de ultima lună de toamnă”, anunţă ANM.
Citeşte şi: Ninsoare în Bucureşti şi strat de zăpadă de câţiva centimetri. Prognoza meteo ANM
Prognoza meteo pentru decembrie. Din datele înregistrate în perioada 1961 – 2019 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că în luna decembrie, valori pozitive ale temperaturii se înregistreză pe suprafeţe extinse din sudul şi vestul ţării precum şi din Dobrogea. Astfel, cele mai mari valori, de peste 2 grade Celsius, sunt specifice sudului litoralului şi Depresiunii Oraviţa, iar cele cuprinse între 0 şi 2 grade Celsius caracterizează Dobrogea, Bărăganul, Lunca Dunării şi dealurile şi câmpiile din vestul ţării. Valori negative, cuprinse în intervalul -4 şi 0 grade Celsius, se regăsesc în Moldova, Transilvania, Maramureş şi în Dealurile Subcarpatice.
Potrivit ANM, temperatura medie scade la circa -6, respectiv -4 grade Celsius în depresiunile din estul Transilvaniei. În zonele montane, mediile de temperatură a aerului ating valori de -8 şi -6 grade Celsius, cu extindere mare în Carpaţii Orientali, dar şi în cei Meridionali unde, la altitudinile cele mai mari, coboară sub -8 grade Celsius.
„Invaziile maselor de aer rece continental polar sau arctic determină ca adesea nopţile să fie deosebit de geroase. De altfel, temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborât frecvent sub -20 grade Celsius, de exemplu în anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927,1902 etc.”, susţin meteorologii.
Temperatura minimă absolută a lunii decembrie, din România, este -34,5 grade Celsius, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 25 decembrie 1998. La Bucureşti, minima absolută este de -26,4 grade Celsius, înregistrată în 22 decembrie 1927, la Bucureşti-Filaret. La staţiile meteorologice Bucureşti-Băneasa şi Bucureşti-Afumaţi, temperatura minimă absolută a acestei luni este -25,6şC, respectiv -21,5 grade Celsius, ambele fiind consemnate în 26 decembrie 2002.
Prognoza meteo pentru decembrie. Pe de altă parte, chiar şi în decembrie, dar mai rar, pătrund până în zona ţării noastre mase de aer tropical ce produc creşteri spectaculoase ale valorilor termice. În astfel de condiţii sinoptice se pot înregistra temperaturi maxime ridicate, neobişnuite pentru această lună, peste 15-20 grade Celsius, aşa cum s-a întâmplat în anii 1989, 1985, 1960, 1957, 1903 etc, arată datele specialiştilor ANM.
Temperatura maximă absolută a lunii decembrie în România este 23,4 grade Celsius şi a fost înregistrată la Câmpina, în data de 5 decembrie 1985. La Bucureşti, maxima absolută este de 20,8 grade Celsius, consemnată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în data de 3 decembrie 1903. La Bucureşti-Băneasa şi Bucureşti-Afumaţi, temperatura maximă absolută a acestei luni este 18,4 grade Celsius (9 decembrie 1960 şi 18 decembrie 1989), respectiv 18,8 grade Celsius (9 decembrie 1960).
În ceea ce priveşte regimul precipitaţiilor din această lună, acesta este caracterizat de cantităţi medii lunare mai ridicate în partea vestică a ţării ca urmare a aportului de aer umed venit dinspre Mediterană şi mai scăzute, în medie cu 10 – 20 mm, în cea estică.
Din datele înregistrate în perioada 1961 – 2019 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că în luna decembrie, cele mai mici valori, sub 30 mm, caracterizează Podişurile Moldovei, Bârladului, Târnavelor precum şi Depresiunea Braşovului şi parţial Delta Dunării. În estul Câmpiei Române, sudul Moldovei, Dobrogea şi mare parte din Podişul Transilvaniei precipitaţiile ating 30 – 40 mm, iar pe măsură ce înaintăm spre vest, cantităţile de precipitaţii cresc în medie la 40 – 50 mm în vestul şi centrul Câmpiei Române şi în Câmpia de Vest.
Potrivit ANM, valori ale cantităţii de precipitaţii medii multianuale de peste 50 mm se regăsesc în Carpaţii Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi vestul Carpaţilor Meridionali unde, pe areale restrânse, acestea pot depăşi chiar 75 mm.
Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din decembrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 349,4 mm, la Stâna de Vale, în anul 1993.
La Bucureşti, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 184,6 mm, înregistrată la Bucureşti-Filaret, în anul 1969. La staţiile meteorologice Bucureşti-Afumaţi şi Bucureşti-Băneasa, maxima absolută a cantităţii lunare de precipitaţii din decembrie, s-a înregistrat tot în anul 1969 şi are valoare de 179,2 mm şi respectiv, 171,2 mm.
Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, din decembrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 137,6 mm (Stâna de Vale, 1993).
De asemenea, la Bucureşti, cantitatea maximă absolută de precipitaţii căzută în 24 de ore este de 58,6 mm, înregistrată în 3 decembrie 1911, la Bucureşti-Filaret. Maxima absolută a cantităţii lunare de precipitaţii căzută în 24 de ore, din decembrie, la staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi este 39,7 mm (4 decembrie 2010) şi 39,5 mm la Bucureşti-Băneasa (7 decembrie 1990)
Adminsitraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe alerte meteo cod galben. Se anunţă ceaţă, burniţă sau ploi slabe şi depuneri de polei în mai multe judeţe în următoarele ore. De asemenea, Centrul Infotrafic avertizează că se circulă în condiţii de ceaţă pe autostrada A2 București – Constanța şi pe A4 Ovidiu-Agigea.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/ceata-1.jpg)
Alerte COD GALBEN. Între orele ora 8:00 şi ora 10:00, în judeţele Olt şi Dolj se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii sub 200 m şi izolat sub 50 m.
Alerte COD GALBEN, valabil de la ora 8:00 până la ora 10:00
Județul Brăila;
Județul Ialomiţa;
Județul Argeş: zona joasă;
Județul Buzău: zona joasă;
Județul Prahova: zona joasă;
Județul Călăraşi;
Județul Giurgiu;
Județul Ilfov;
Județul Teleorman;
Județul Dâmboviţa: zona joasă;
Se vor semnala: local și temporar – ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m; izolat și trecător, burniță sau ploaie slabă sau burniță care va depune polei
Alerte meteo COD GALBEN, valabil de la ora 6:00 până la ora 9:00
Județul Galaţi: Galați, Tecuci, Liești, Pechea, Matca, Cudalbi, Târgu Bujor, Tulucești, Umbrărești, Cosmești, Barcea, Drăgănești, Măstăcani, Fârțănești, Tudor Vladimirescu, Frumușița, Piscu, Ivești, Independența, Slobozia Conachi, Fundeni, Vânători, Grivița, Braniștea, Valea Mărului, Foltești, Schela, Smârdan, Șendreni, Cuza Vodă, Scânteiești, Cuca, Băleni, Nămoloasa, Rediu, Costache Negri, Corni, Vlădești, Suhurlui, Movileni;
Județul Vrancea: Vulturu, Gugești, Suraia, Măicănești, Sihlea, Tătăranu, Cotești, Slobozia Bradului, Ciorăști, Dumbrăveni, Milcovul, Gologanu, Popești, Gura Caliței, Tâmboești, Urechești, Răstoaca, Slobozia Ciorăști, Bălești, Bordești, Nănești, Obrejița;
Se vor semnala : ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m.
Alerte meteo COD GALBEN, valabil de la ora 6:00 până la ora 10:00
Județul Constanta;
Județul Tulcea;
Se vor semnala : local – ceață care va determina scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m
Citeşte şi: Prognoza de Sărbători. Cum va fi de Crăciun şi Revelion. Vom avea zăpadă?
PROGNOZA METEO. Val de aer polar peste România. Se anunţă ninsoare inclusiv la Bucureşti
Un val de aer polar a pătruns de câteva zile în România. Temperaturile au scăzut simţitor, iar nopţile şi dimineţile sunt chiar geroase. În ultimele ore au fost emise mai multe avertizări de chiciură şi depuneri de polei pe mai multe drumuri. Vremea s-a răcit foarte mult şi în Capitală, iar meteorologii nu exclud ca şi la Bucureşti să cadă primii fulgi de zăpadă din acest sezon.
PROGNOZA METEO DUMINICA. Vremea va fi închisă. În vestul, nordul, centrul și nord-estul teritoriului pe arii restrânse se vor semnala precipitații slabe -ninsori la munte, predominant ninsori în Maramureș și Transilvania și mixte în jumătatea de nord a Moldovei, Banat și Crișana, anunţă ANM. În regiunile sudice şi sud-estice, dimineaţa pe spații mici se va semnala ceaţă și izolat vor fi precipitații slabe, sub formă de ploaie și lapoviță, însă spre seară și noaptea aria precipitațiilor – ploaie și lapoviță, iar din a doua parte a nopții, pe alocuri și sub formă de ninsoare – va fi în extindere. Izolat vor mai fi depuneri de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe litoral, în a doua parte a intervalului. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 și 8 grade, iar cele minime între -8 și 4 grade.
București. Vremea va fi în general închisă, iar în cursul nopții se vor semnala precipitații slabe – ploaie și lapoviță, iar trecător, mai ales din a doua parte a nopții și sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 2…3 grade, iar cea minimă de -1…0 grade. Dimineața vor mai fi condiții de ceață.
PROGNOZA METEO LUNI. Vremea va fi rece, cu temperaturi maxime ce se vor încadra în general între 0 și 5 grade şi minime cuprinse între -12 și 0 grade. În regiunile sud-estice, cerul va fi noros şi pe arii extinse se vor semnala precipitaţii, local însemnate cantitativ. Acestea vor fi predominant sub formă de lapoviță și ninsoare în Muntenia, în jumătatea de sud a Moldovei și în Dobrogea continentală și mixte pe litoral. Pe arii restrânse se va depune strat de zăpadă. În restul teritoriului, înnorările vor fi temporare şi pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe pe parcursul zilei – mixte în zonele joase şi ninsori slabe la munte. Izolat se va depune polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare în Dobrogea, cu viteze mai mari pe litoral. Dimineața și noaptea vor fi condiții de ceață, cu o probabilitate mai ridicată în vestul și nord-vestul teritoriului.
București. Vremea va fi închisă şi rece. Pe parcursul zilei se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare și se va depune strat de zăpadă. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 2 grade, iar cea minimă va fi de -5…-3 grade.
PROGNOZA METEO MARTI. Vremea va fi rece în toată ţara, geroasă dimineaţa şi în special noaptea în depresiuni şi în masivele montane înalte. În zonele joase de relief, cu precădere din sudul, vestul şi centrul ţării local dimineaţa, dar pe spaţii mici persistente pe tot parcursul zilei vor fi nori joşi sau ceaţă, asociate cu chiciură şi doar cu totul izolat cu precipitaţii mixte şi condiţii de polei. În restul teritoriului cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, mai ales noaptea şi îndeosebi în regiunile estice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în sudul Banatului, în Dobrogea şi izolat pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra în general între -1 și 5 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în marea lor majoritate, între -13 și -3 grade.
București. Vremea va fi rece. Cerul va avea înnorări mai persistente la începutul zilei şi noaptea, când şi probabilitatea de formare a ceţii va fi relativ ridicată. Condiţiile pentru precipitaţii vor fi foarte reduse. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 3 grade, iar cea minimă va fi de -7…-6 grade.
Ceaţă şi polei pe mai multe drumuri
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că ceața reduce vizibilitatea în trafic sub 100 de metri pe autostrada A2 București – Constanța, pe tronsonul kilometric 143 – 212, între localitățile Fetești, jud. Ialomița, și municipiul Constanța.
De asemenea, se circulă îngreunat din cauza ceții și pe întreg tronsonul kilometric al autostrăzii A4 Ovidiu-Agigea.
Ceața reduce vizibilitatea în trafic sub 200 metri și, izolat, sub 50 de metri, pe mai multe artere rutiere din județele Galați, Vrancea, Constanța, Tulcea, Brăila, Ialomița, Argeș, Prahova, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Olt (DN 54, DN 64 și DN 65), Dolj, Alba (DN 75), Bihor (DN75 și DN 1H) și Dâmbovița.
Se circulă în condițiile unui carosabil uscat, fără ceață și fără precipitații, pe DN1 București-Brașov și DN7 București-Sibiu, valorile de trafic fiind scăzute.
Tot din cauza ceții, sunt sistate manevrele în porturile Constanța Nord, Constanța Sud-Agigea și Mangalia, atât maritim, cât și fluvial.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.