Rareș Bogdan către Orban: demisia! „PNL este acum pe un butoi de pulbere”. „Ludovic Orban trebuia să-și dea demisia din funcția de președinte al PNL după alegerile parlamentare. A eșuat în calitate de președinte.

PNL are nevoie de o reformă totală”, a declarat ieri seară prim-vicepreședintele liberal Rareș Bogdan în emisiunea lui Ion Cristoiu de la Aleph News. Altfel, PNL riscă să aibă soarta PNȚCD care a dispărut după guvernarea pe care a condus-o în anii 1997-2000, a accentuat liderul PNL.

„I s-a umflat capul. Și-a închipuit că este lupul alfa”

El l-a criticat dur, fără menajamente, pe actualul șef al partidului. ,,Lui Orban i s-a umflat capul cât a fost premier. Și-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le știe pe toate. Cu excepția unui singur om, Emil Boc, toți premierii care au ajuns la Palatul Victoria au ieșit de acolo trăncăniți la cap. Au ieșit de acolo cu capul umflat. La toți li se pare că fără ei universul nu mai funcționează. Că sunt mesianici pentru România și pentru omenire, s-au stricat la cap”, a comentat Rareș Bogdan.

Ce previziune face opozantul lui Orban?

Faptul că PNL riscă să ajungă la 15%, la 10%, dacă nu se recurge la o reformă care să stopeze scăderea partidului.

La alegerile parlamentare din decembrie 2020, PNL a obținut 25%, scor electoral modest în comparație cu cel câștigat la alegerile locale din septembrie 2020, 34%. Iar la București, unde Ludovic Orban a candidat la alegerile parlamentare primul pe lista partidului la Camera Deputaților, scorul obținut a fost de 21%.

„Partidul acesta trebuie să aibă viitor, nu numai trecut și prezent”, a precizat Bogdan. El a propus și o soluție pentru ridicarea scorului partidului în București. Premierul Florin Cîțu să preia conducerea organizației. În prezent, filiala PNL-București este condusă de Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, o fidelă a lui Ludovic Orban.

Pesedizarea PNL a dus la pierderea a 500.000 de voturi și a județului Mureș

Motivele decăderii PNL sunt multiple, în analiza lui Rareș Bogdan: modul discreționar în care Ludovic Orban a condus partidul, faptul că acesta s-a opus propunerii de remaniere a unor miniștri cu imagine negativă precum Ion Ștefan sau Monica Anisie pe motiv că ar da un semnal de neîncredere în Guvern, că a luat măsuri impopulare cât a fost premier în loc să întrețină un dialog cu instituțiile, cu mediul de afaceri, cu conducerile cultelor religioase, cu organizațiile profesionale, toate lovite de efectele crizei provocate de pandemie.

O altă critică adusă lui Ludovic Orban: dublul limbaj practicat în spațiul public

În timp ce PNL acuza PSD de guvernările corupte pe care le-a gestionat, Ludovic Orban racola pesediști în partid. Efectul: „PNL a câștigat două județe mici din sudul țării care aparținuseră PSD, dar am pierdut peste 500.000 de votanți din cauza acestei politici”.

Rareș Bogdan l-a acuzat pe Orban și pentru faptul că PNL a pierdut județul Mureș la alegeri, în urma scandalului generat de filmarea Recorder care a arătat că și PNL practică aceeași politică pesedistă, de politizare a funcțiilor din administrația centrală și locală.

Rareș Bogdan îl suspectează pe șeful lui de partid și pentru faptul că l-ar sabota pe premierul Cîțu.

„Informațiile că Guvernul Cîțu ar urma să cadă pornesc tot din PNL. Noi trebuie să-l susținem pe Florin Cîțu care este un premier foarte bun. El se întărește pe zi ce trece. Noi, reformiștii din PNL îl susținem ca premier și susținem Guvernul Cîțu”, a accentuat Bogdan.

Reformiștii anti-Orban sunt conduși de Boc și Bolojan

Cine sunt reformiștii, cum i-a conturat ieri seară Rareș Bogdan pe cei care contestă șefia lui Ludovic Orban? Câteva nume amintite de opozantul președintelui PNL: Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. Robert Sighiartău, secretar general al partidului. Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova. Mircea Hava și Gheorghe Falcă, lideri influenți din Ardeal, deputatul Florin Roman, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. Fără a-i mai aminti pe parlamentarii și miniștrii care susțin opoziția la adresa președintelui PNL.

„Sunt zeci de filiale ale PNL și foarte mulți primari”, a calculat Rareș Bogdan. El a subliniat că, la ora actuală, Emil Boc este cel mai apreciat lider al dreptei din România și are la nivel național 28% procent de apreciere.

Rareș Bogdan a vrut să candideze la parlamentare. Șeful a zis NU

Rareș Bogdan, în prezent europarlamentar, a vorbit și despre câteva fricțiuni personale cu Ludovic Orban. Faptul că a dorit să candideze la alegerile parlamentare din decembrie 2020 pe lista PNL pentru diaspora, dar că șeful partidului l-a ignorat.

„Nu am candidat la parlamentare pentru că nu am fost invitat. Ludovic Orban a încercat să mă izoleze imediat după europarlamentare. Eu am stat, am stat, am văzut că nu apar pe pagina oficială a partidului, că sunt ocolit și nu am zis nimic. Mai bine ziceam, pentru că au fost organizații care m-au invitat în nume personal, dar intram în conflict cu Ludovic Orban dacă aș fi acceptat. Dacă veneam eu, ridicam lista la diaspora”.

Trebuia să-și dea demisia din poziția de președinte de partid

Puțină istorie amintită de Rareș Bogdan. „Regret că a doua zi dimineața, după alegerile parlamentare, nu am ieșit cu Robert Sighiartău, cu Florin Roman și ceilalți să cerem în decembrie demisia președintelui PNL pentru că a dus partidul la pierderea alegerilor. El nu avea de ce să demisioneze din poziția de prim-ministru, trebuia să-și dea demisia din poziția de președinte de partid.

E primul președinte de partid din ultimii 30 de ani, care a pierdut alegerile și care a rămas în funcție, ceea ce este anormal. Și puteam să ne dăm noi, ca exemplu, demisia, ca să-l obligăm și pe el.

Nu am făcut asta, tot așa, ca să nu destabilizăm partidul înaintea negocierilor de formare a coaliției guvernamentale”, a rememorat liderul PNL. El consideră că alături de Ludovic Orban ar fi trebuit să-și dea demisia și 10-15 șefi de filiale ale PNL din țară. Cei care au obținut scoruri electorale slabe la alegerile parlamentare din decembrie 2020.

Klaus Iohannis nu se amestecă în alegerile din PNL

„Klaus Iohannis nu s-a amestecat în PNL, așa cum făcea Traian Băsescu. Președintele nu sprijină o tabără sau alta”, a precizat Rareș Bogdan. După criticile substanțiale aduse lui Ludovic Orban, prim-vicepreședintele PNL a dat și o probă de mărinimie liberală. „Partidul este mai puternic cu cât este mai unit. Toată lumea are loc aici. Cred că Ludovic Orban va fi un foarte bun președinte al Camerei Deputaților”.

Confruntările dintre liberali pentru alegerea unei noi conduceri au demarat furtunos. Și, potrivit analizei făcută de un fost președinte al partidului, Valeriu Stoica, „PNL e un partid care nu poate ascunde nimic. Din 1990, nimic nu a putut fi ținut secret în acest partid. Când s-au format mai multe facțiuni cu obiective și nemulțumiri, ele au fost publice”.

Acum este așteptată reacția președintelui PNL, Ludovic Orban. Sau a altor potențiali candidați, așa cum amintesc cu mult curaj, pe „surse”, diferiți lideri liberali. Până la Congres mai sunt patru luni și jumătate.

Protest în faţa Palatului Cotroceni. Sindicaliştii din învățământ, sănătate și poliție cer salarii şi pensii mai mari

Sindicalişti din învățământ, sănătate, dar și poliție protestează astăzi în fața Palatului Cotroceni față de măsurile de austeritate. Angajaţii sunt nemulțumiţi de înghețarea salariilor în sectorul bugetar și amânarea acordării unor sporuri și beneficii, dar și de majorarea salariului minim cu un procent mult mai mic față de cel solicitat de sindicate.

18 ian. 2021, 10:42

Protest în faţa Palatului Cotroceni. Aproximativ 100 de persoane – reprezentâd toate sectoarele de activitate pichetează Administrația Prezidențială protestând împotriva nesemnificativei majorări a salariului minim pe economie, iar pe de alta parte solicitând un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei.

Şi sindicaliştii din Poliţie fac protest în faţa Palatului Cotroceni. „Nu cerem majorări salariale şi pensii mărite, cerem doar respectarea Legilor 153/2017 şi 223/2015, nealterate de OUG 226/2020!

Dacă Guvernul cere polițiștilor să respecte legea, noi cerem să o respectăm cu toții!

Protestul nostru nu e doar pentru noi, e pentru toti angajații din România, indiferent dacă lucrează la stat sau în mediul privat!”, susţin reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – SNPPC, din Ministerul Afacerilor Interne.

Nu doar la Palatul Cotroceni vor fi proteste, dar și la Ministerul de Finanțe și Ministerul Muncii.

 

Florin Cîţu, noi măsuri de austeritate. Guvernul ar putea tăia din sporurile bugetarilor. „S-a spus că Președintele are cel mai mare salariu”

Guvernul analizează situaţia sporurilor acordate în bugetarilor pentru 2021 pentru a vedea care dintre acestea se justifică. Anunţul a fost făcut de premierul Florin Cîţu care a vorbit despre modificarea Legii salarizării pentru a elimina inechităţile din sistemul public.

„Ne uităm la toate sporurile în sectorul public pentru bugetul din 2021 să vedem care dintre ele se justifică sau nu şi ne uităm la tot sistemul de salarizare. În acelaşi timp, pentru 2021, vom veni cu o lege a salarizării care să elimine din inechităţi.

Aşa cum a fost făcută, Legea salarizării în 2017 promitea acest lucru. După aceea, au apărut tot felul de excepţii şi, de fapt, tineţi minte, primul lucru care s-a spus a fost că preşedintele României are cel mai mare salariu şi (…) nu mai este aşa. Au apărut tot felul de excepţii şi trebuie corectate”, a afirmat Florin Cîţu, la Radio Guerrilla, întrebat despre sporurile de 30% acordate angajaţilor din Prefecturi în contextul epidemiei de COVID-19.

Citeşte şi: Acţiunile deţinute de stat la companiile naţionale ar putea fi vândute. Cîţu: „Vom abroga acea lege, cu totul”

Sporurile bugetarilor ar putea fi tăiate în 2021

Potrivit Agerpres, premierul a mai precizat că atât Legea salarizării, cât şi Legea pensiilor vor fi schimbate anul acesta.

„Vor fi modificate pentru a ţine cont de câteva principii: Legea pensiilor de principiul contributivităţii, Legea salarizării de câteva principii clare pentru a elimina aceste inechităţi din sistemul public”, a explicat Florin Cîţu.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că cea mai mare pensie încasată în România depășește 78.000 de lei, însă contribuțiile ar acoperi o pensie de puțin peste 5.000 de lei. Turcan susține că este vorba de o pensie de serviciu, conform Digi24.

Ministrul Muncii a precizat că există și pensii de 41.000 de lei, de 50.00 de lei, de 18.000 de lei lunar, dar și că sunt 900.000 de români care au venituri de 800 de lei pe lună.

Citeşte şi: Florin Cîţu, despre proiectele principale din acest mandat: Bugetul pe 2021 intră în Parlament pe 5 februarie. Vreau să stopez risipa banilor publici!

Exclusiv EVZ. Traian Băsescu este sigur că Joe Biden va continua să protejeze militar România

Exclusiv EVZ. Traian Băsescu este sigur că Joe Biden va continua să protejeze militar România

Traian Băsescu îl cunoaște foarte bine pe președintele ales al SUA, Joe Biden. A colaborat cinci ani de zile cu administrația democrată Obama-Biden în ultimul său mandat de președinte al României. Perioadă în care Biden l-a vizitat oficial de două ori. Atunci între România și SUA s-au întărit relațiile politice și mai ales cele militare.

Traian Băsescu este președintele care a lăsat moștenire României Parteneriatul Strategic dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii. Documentul privind alianța specială dntre România și SUA a fost semnat în anul 2011 la Casa Albă între președintele Băsescu și președintele democrat Barack Obama.Parteneriatul strategic România-SUA, în top după Revoluția română și după aderarea la NATO și la UE

„Afirm că după intrarea României în NATO și în UE, Parteneriatul Strategic dintre țara noastră și SUA pentru secolul XXI este, pentru noi, a treia realizare politică importantă, după Revoluția Română”, declara Traian Băsescu în 2014.

Al doilea mandat de președinte al lui Traian Băsescu a coincis cu administrația democrată de la Washington, Obama-Biden. Moment în care se parafează între cei doi șefi de stat Parteneriatul Strategic pentru România și se întărește colaborarea militară dintre SUA și țara noastră. Motive pentru care Traian Băsescu consideră că „alegerea lui Joe Biden ca președinte al SUA va reprezenta un plus de securitate României, democrații considerând Federația Rusă drept un risc de securitate pentru Statele Unite și pentru aliații din Europa”, după cum a afirmat acesta într-un interviu pentru caleaeuropeană.ro.

Biden către Băsescu: Ați consolidat statul de drept. Lupta împotriva corupției, act de patriotism

Relațiile dintre Traian Băsescu în calitate de președinte al României și Joe Biden, ca vicepreședinte a SUA au fost mai mult decât protocolare. Au fost cordiale.

„Îi voi duce lipsa președintelui Băsescu. Știu că mandatul său de președinte se termină înaintea mandatului meu”, declara în anul 2014 Joe Biden la Cotroceni, în timpul unei vizite oficiale în România în calitate de vicepreședinte al Americii.

Biden a vizitat România de două ori în mandatul de președinte al lui Traian Băsescu. În 2009 și în 2014.

Actualul șef ales al SUA, Joe Biden, l-a lăudat de mai multe ori pe Traian Băsescu când acesta era președinte al României.

„Eu, președintele SUA și poporul american apreciem eforturile dv. personale pentru consolidarea statului de drept în România. Lupta împotriva corupției este patriotism. Ceea ce ați făcut ca președinte este important pentru economia țării dv., pentru democrație și pentru libertate. Și, mai presus de orice, este important pentru viețile cetățenilor care au dreptul să știe că vocile lor sunt auzite. Că disputele sunt judecate transparent în justiție și că nici un român si nici un american nu se găsește deasupra legii”, declara Biden în anul 2014 de la Cotroceni, când l-a vizitat pe Traian Băsescu aflat la final de mandat prezidențial.

„În timpul lui Obama s-a schimbat destinația scutului antirachetă”

Iată cum justifică în prezent europarlamentarul Traian Băsescu oportunitățile pentru România ale unei noi administrații democrate la Casa Albă!

„În timpul lui Obama s-a schimbat destinația scutului antirachetă, de unde, în timpul amicului meu George W. Bush, scutul antirachetă era proiectat în Polonia și Cehia. Democrații au venit cu scutul antirachetă în România și Polonia. Ceea ce ne-a creat condiția de stat extrem de important din punct de vedere strategic pentru NATO”.

„Tot în timpul administrației democrate, când Biden era responsabil de politica externă, la summitul din Țara Galilor din 2014 s-a stabilit pre-poziționarea de armament NATO, în speță american, la frontiera estică, Rusia fiind considerată o putere extrem de agresivă în regiunea Mării Negre. Iar Marea Neagră a fost declarată ca zonă de risc maxim pentru statele membre NATO”, a declarat Traian Băsescu.

Băsescu: Pentru democrați, Federația Rusă este un risc de securitate

Europarlamentarul Băsescu nu-i șterge nici meritele președintelui Donald Trump în relația cu România.

„Meritul lui Trump este că nu a oprit pre-poziționarea de armament pe frontiera estică a NATO, dar conceptul că Marea Neagră este zonă de maxim risc de securitate pentru NATO a fost acceptat de Obama, de Biden, de administrația democrată. Deci, din punct de vedere a securității României, câștigarea alegerilor de către Biden este un plus. În timpul democraților s-a stabilit baza aeriană de la Turda, de la Kogălniceanu, sunt în permanență 1.000 de pușcași marini americani în bazele din România”, a declarat Traian Băsescu pentru caleaeuropeană.ro.

Traian Băsescu este sigur că Joe Biden, în calitate de președinte al SUA, nu își va schimba viziunea asupra protecției militare acordată țării noastre în perioada în care el a fost președintele României. „Nu avem a considera că Biden va fi un președinte care va neglija securitatea flancului estic, pentru că Biden cu Obama au creat această politică. Democrații consideră că Federația Rusă este un risc de securitate și pentru America și pentru aliații lor din Europa și acționează ca atare”, a declarat fostul președinte.

Aglomeraţie şi scandal în mai multe centre de vaccinare după ce platforma informatică a picat. STS: Se pot face din nou programări

Vaccinarea anti-COVID-19 a fost blocată luni dimineaţă în România. Sistemul de înregistrarea a persoanelor care urmau să fie imunizate a fost nefuncţională câteva ore. După ora 10, STS a anunţat că aplicaţia este funcţională, iar cei care doresc să se programeze pot să acceseze platforma de vaccinare.

18 ian. 2021, 09:26
Aglomeraţie şi scandal în mai multe centre de vaccinare după ce platforma informatică a picat. STS: Se pot face din nou programări
Vaccinarea anti-COVID, blocată în România. Scandal în centrele de vaccinare

Vaccinarea anti-COVID este îngreunată la această oră în România, anunţă România TV. Platforma informatică pentru înregistrare în vederea vaccinării anti-COVID nu a funcţionat luni dimineaţă, STS anunţând că platforma furnizează date cu intermitenţă şi că lucrează pentru remedierea situaţiei. S-a creat aglomeraţie la centrele de vaccinre pentru că medicii au fost nevoiţi să introducă manual datele pacienților.

Ulterior, după ora 10, STS a transmis că aplicaţia este funcţională, iar cei care doresc să se programeze pot să acceseze platforma de vaccinare.

„Platforma informatică pentru înscriere şi programare la vaccinare este disponibilă, în urma eforturilor depuse de către specialiştii STS în colaborare cu echipa tehnică ce gestionează Registrul Electronic Naţional pentru Vaccinări. Aplicaţia este funcţională, iar cei care doresc să se programeze pot să acceseze platforma de vaccinare”, a transmis STS.

Oamenii programaţi pentru vaccinarea anti-COVID s-au revoltat la Institutul Marius Nasta din București pe motiv că aşteaptă prea mult timp.

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat pentru AGERPRES că luni dimineaţă, când platforma pentru programare la vaccinare anti-COVID nu a funcţionat, datele au fost introduse manual.

Până la ora 10,00, în centrul de la Institut erau prezente 80 de persoane, existând însă probleme şi cu duble programări: în sistemul informatic şi la telefon.

„S-a produs o aglomerare importantă şi datorită unor aspecte de logistică, adică vaccinul a ajuns puţin mai târziu. (…) Pot să spun că în acest moment deja s-au vaccinat 50 de persoane. Lucrurile încep să funcţioneze bine. Începutul a fost greu. Deja mâine avem doze de azi. Nu o să mai avem această problemă. Sunt convinsă că lucrurile vor funcţiona”, a afirmat managerul Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler a precizat că persoanele care au venit la Institut vor fi imunizate în cursul zilei de luni.

„Îi vaccinăm pe toţi. Am cerut doze suplimentare să îi vaccinăm pe toţi”, a arătat medicul.

Aglomerație este și la centrul de vaccinare de la Spitalul Alexandru Obregia.

În mai multe centre din țară, locurile s-au ocupat încă din prima zi de debut a etapei a doua de vaccinare. DSP-urile cer doze de vaccin, însă li se spune că stocul s-a epuizat. Spre exemplu, în Gorj au fost pregătite 11 centre de vaccinare pentru etapa a doua, însă doar cinci funcționează, din cauza lipsei de vaccin.

Probleme sunt şi la Botoşani. Primarul municipiului Botoşani, social-democratul Cosmin Andrei, şi-a manifestat dezamăgirea faţă de funcţionarea defectuoasă a platformei electronice în care sunt înregistrate persoanele care se vaccinează anti-COVID-19.Disfuncţionalitatea a generat întârzieri şi disconfort în procesul de vaccinare.

„Din păcate, când discutăm de operaţiuni de genul acesta, ne încurcăm în platforme. Şi astăzi am întârziat un pic din cauza unei platforme. Dar, iată, a început vaccinarea, chiar dacă ulterior va trebui să completăm datele, să le dăm persoanelor certificatele de vaccinare. Important este că am avut primul botoşănean care s-a vaccinat şi depunem tot efortul pentru a fi funcţionale şi celelalte două centre cu celulele pe care le au pentru a primi toţi botoşănenii care doresc să se vaccineze”, a afirmat Cosmin Andrei, citat de Agerpres.

A cincea tranşă de vaccin de la Pfizer soseşte în România; 87.750 de noi doze, distribuite în ţară

Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă. Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră.

Vaccinarea anti-COVID continuă atât în centrele din București, cât și din țară, fiind distribuite 87.750 de noi doze de vaccin Pfizer BioNTech după cum urmează:
– Centrul Regional de Distribuție București: 33.930 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Brașov: 11.700 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Cluj: 9.360 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Constanța: 8.190 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Craiova: 7.020 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Iași: 10.530 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 7.020 doze.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, săptămânal, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare și adresa se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.

În ceea ce privește calendarul de livrare a dozelor de vaccin Pfizer BioNTech, compania Pfizer a anunțat revenirea la programul inițial de livrări către Uniunea Europeană începând cu săptămâna 25 ianuarie, cu cantități crescute începând cu săptămâna 15 februarie.

Citeşte şi: România a depăşit pragul de 200.000 de vaccinări anti-Covid. Câte doze au fost administrate populaţiei în ultimele 24 de ore