Protest în faţa Palatului Cotroceni. Sindicaliştii din învățământ, sănătate și poliție cer salarii şi pensii mai mari
Sindicalişti din învățământ, sănătate, dar și poliție protestează astăzi în fața Palatului Cotroceni față de măsurile de austeritate. Angajaţii sunt nemulțumiţi de înghețarea salariilor în sectorul bugetar și amânarea acordării unor sporuri și beneficii, dar și de majorarea salariului minim cu un procent mult mai mic față de cel solicitat de sindicate.
Protest în faţa Palatuli Cotroceni. Aproximativ 100 de persoane – reprezentând toate sectoarele de activitate pichetează Administrația Prezidențială protestând împotriva nesemnificativei majorări a salariului minim pe economie, iar pe de alta parte solicitând un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei.
„Suntem la Administraţia Prezidenţială să cerem ca preşedintele să aplice prerogativele constituţionale, de mediere a unui conflict social dintre sindicate şi Guvern şi Parlament. Sigur că se putea mări salariul minim cu mai mult de 41 de lei, pentru că salariul minim înseamnă venituri suplimentare la bugetul de stat. Ne deranjează minciuna cu care suntem confruntaţi, pentru că în campania electorală toate partidele care fac acum coaliţia de guvernare au promis un lucru şi constatăm că în programul de guvernare au fost uitate toate promisiunile şi eliminate din structura respectivă. Ori că vorbim de salariul minim, ori de cadrul legislativ fiscal legat de forţa de muncă”, a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.
Şi sindicaliştii din Poliţie fac protest în faţa Palatului Cotroceni. „Nu cerem majorări salariale şi pensii mărite, cerem doar respectarea Legilor 153/2017 şi 223/2015, nealterate de OUG 226/2020!
Dacă Guvernul cere polițiștilor să respecte legea, noi cerem să o respectăm cu toții!
Protestul nostru nu e doar pentru noi, e pentru toti angajații din România, indiferent dacă lucrează la stat sau în mediul privat!”, susţin reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – SNPPC, din Ministerul Afacerilor Interne.
Nu doar la Palatul Cotroceni vor fi proteste, dar și la Ministerul de Finanțe și Ministerul Muncii.
Florin Cîţu, noi măsuri de austeritate. Guvernul ar putea tăia din sporurile bugetarilor. „S-a spus că Președintele are cel mai mare salariu”
Guvernul analizează situaţia sporurilor acordate în bugetarilor pentru 2021 pentru a vedea care dintre acestea se justifică. Anunţul a fost făcut de premierul Florin Cîţu care a vorbit despre modificarea Legii salarizării pentru a elimina inechităţile din sistemul public.
„Ne uităm la toate sporurile în sectorul public pentru bugetul din 2021 să vedem care dintre ele se justifică sau nu şi ne uităm la tot sistemul de salarizare. În acelaşi timp, pentru 2021, vom veni cu o lege a salarizării care să elimine din inechităţi.
Aşa cum a fost făcută, Legea salarizării în 2017 promitea acest lucru. După aceea, au apărut tot felul de excepţii şi, de fapt, tineţi minte, primul lucru care s-a spus a fost că preşedintele României are cel mai mare salariu şi (…) nu mai este aşa. Au apărut tot felul de excepţii şi trebuie corectate”, a afirmat Florin Cîţu, la Radio Guerrilla, întrebat despre sporurile de 30% acordate angajaţilor din Prefecturi în contextul epidemiei de COVID-19.
Sporurile bugetarilor ar putea fi tăiate în 2021
Potrivit Agerpres, premierul a mai precizat că atât Legea salarizării, cât şi Legea pensiilor vor fi schimbate anul acesta.
„Vor fi modificate pentru a ţine cont de câteva principii: Legea pensiilor de principiul contributivităţii, Legea salarizării de câteva principii clare pentru a elimina aceste inechităţi din sistemul public”, a explicat Florin Cîţu.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că cea mai mare pensie încasată în România depășește 78.000 de lei, însă contribuțiile ar acoperi o pensie de puțin peste 5.000 de lei. Turcan susține că este vorba de o pensie de serviciu, conform Digi24.
Ministrul Muncii a precizat că există și pensii de 41.000 de lei, de 50.00 de lei, de 18.000 de lei lunar, dar și că sunt 900.000 de români care au venituri de 800 de lei pe lună.
Presedintele CJ Cluj, Alin Tise, cere demisia lui Orban: Cum sa reformezi o tara cu un partid nereformat condus de combinagii

„Cascadorii rasului politic
Noi va trebui sa demisionam, nu ei!
In ultima perioada am vazut ca se discuta mult in PNL despre demisii din functii, se cer capete si se cauta responsabilii ultimelor rezultate la alegeri.
Sunt unul dintre cei care am criticat practicile din partid mai demult, mai intai in partid, iar apoi in public.
Nu am fost un sustinator politic de-al lui Ludovic Orban, desi, ca sa fiu sincer, mi-a propus sa fac parte din echipa lui in mai multe randuri.
Unii dintre cei care acum il critica au acceptat oscioarele aruncate doar ca sa prinda o functie in partid.
Eu, de atunci, am vrut o reformare a PNL si am sustinut alta echipa.
Ludovic Orban, imi place sa cred, m-a dorit in echipa sa pentru munca si rezultatele activitatii mele. Dar am refuzat.
Politic, insa, DA, am multe in a-i reprosa.
Dar, stimati colegi reformatori, nu vreau sa inlocuiesc pe cineva cu altcineva doar pentru ca ii vaneaza scaunul de mult timp. Sau pentru ca are costume mai frumoase si este mai tanar.
Vreau oameni mai performanti politic in fruntea partidului!
In toate functiile.
Oameni care s-au batut si au castigat batalii electorale la vot direct in fata cetatenilor.
Oameni care s-au validat politic si administrativ de-a lungul timpului, nu oportunisti, povestitori obositi, politicieni de paie, oameni fara caracter.
Oameni care au ceva concret de aratat si de spus.
Nu oameni pe care nu ii voteaza nici propria lor familie.
Nu oameni care stau la vanatoare de scaune si oscioare.
Nu ma va putea conduce nimeni, niciodata, inferior politic.
Sunt deja de prea multi ani in politica, am muncit enorm si nu mai accept incompetenti si incapabili sa ma conduca.
Cum sa reformezi o tara cu un partid nereformat condus de indivizi, unii dintre ei fara valoare politica, combinagii (dar bine orientati in gasca care trebuie sau sustinuti de cine trebuie!)?!
Unii se urca in aceste functii, considerand ca le-au adus de acasa, de la mama lor, iar apoi doar cu SMURD-ul mai poti sa ii dai jos.
Demisia lui Ludovic Orban nu e destul.
Demisia tuturor acelora care au girat prin vot deciziile luate in BPN al PNL se impune.
Dar, tocmai pentru ca unii sunt politicieni autentici, nu ma astept ca cineva sa demisioneze sau sa-si recunoasca vreo responsabilitate.
Dragi colegi, cred ca noi, cei multi din partid care nu am participat la luarea deciziilor in PNL, suntem responsabili ca i-am lasat sa ne conduca in acest mod.
Si tot noi va trebui sa demisionam.
Da, ma gandesc!”, a scris Alin Tise pe Facebook.
Alin Tise a criticat in luna decembrie negocierile duse in interiorul partidului pentru diverse portofolii de ministru in guvernul Citu. Tise spunea ca „asistam la Ciolaniada gretoasa, in partid, intre diverse personaje, unele lipsite de valoare politica”.
„Am tot asteptat ca oamenii cu valoare politica sa fie cei care sa decida in acest partid. Ultimele evenimente din partid mi-au demonstrat, insa, ca astept in zadar. Au confiscat partidul pe persoana fizica. Constat ca oamenii acestia, in aroganta si autosuficienta lor, se joaca de-a v-ati ascunselea acum cu partidul. Din aceste motive am avut scorul electoral pe care l-am avut si nu din cauza masurilor COVID -19 luate, cum incearca sa se scuze toti neperformantii din partid. Spun acum STOP la toti lipsitii de valoare politica si administrativa! Plecati acasa si lasati partidul pe mana celor performanti! (…) Atentie ca ramaneti fara partid, voi cei preocupati de Ciolaniada!”, scrie atunci Tise, pe Facebook.
Prim-vicepresedintele PNL, Rares Bogdan, l-a criticat pe liderul liberalilor, Ludovic Orban, spunand despre acesta ca a condus partidul de unul singur, fara ca el si alti lideri din teritoriu sa aiba „niciun fel de putere reala in cadrul guvernarii”. Europarlamentarul spune ca regreta ca, dupa pierderea alegerilor parlamentare, nu i-a cerut demisia lui Orban de la sefia partidului.
Senatul Romaniei ar putea fi convocat in sesiune extraordinara pentru a aproba mai multe ordonante de urgenta ale Guvernului

Tot marti are loc si sedinta Comitetului liderilor grupurilor parlamentare, conform site-ului Senatului.
De asemenea, pentru plenul programat la ora 14.00, marti, sunt doua puncte pe ordinea de zi:
„1. Informare cu privire la proiectele de legi privind aprobarea unor ordonante de urgenta ale Guvernului, precum si a altor initiative legislative inregistrate la Biroul permanent al Senatului, care urmeaza sa fie avizate de comisiile parlamentare in termenele stabilite.
2. Modificari in componenta nominala a unor comisii permanente”.
Citeste si:
Scandal in USR-PLUS pe impartirea functiilor guvernamentale. 300 de membri cer demisia din partid a fostului senator Mihai Gotiu
Presedintele Camerei Deputatilor si presedinta Senatului au anuntat ca se vor vaccina public
Ministrul Energiei: Sustin in totalitate dreptul de preemptiune al Primariei Capitalei de a achizitiona Elcen

Sigur, sustin in totalitate acest lucru, dreptul de preemptiune de a achizitiona Elcen sau activele din Elcen. Daca acest lucru va fi dus la bun sfarsit este foarte bine. Elcen va putea functiona sub aceeasi umbrela a primariei, cu o conducere unica, nu mai da vina nimeni unui pe altul, ca nu-si mai plateste unul altuia subventiile, datoriile catre furnizori”, a spus Popescu, la B1 TV.
Ministrul de resort a sustinut ca pentru achizitia Elcen nu trebuie sa existe bani de la bugetul de stat. „Pot sa existe bani din taxe si impozite. Primaria Capitalei este o primarie bogata. Exista si finantari si din alta parte”, a mentionat demnitarul.
Anuntul lui Nicusor DanSaptamana trecuta, primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a anuntat, intr-o conferinta de presa, intentia Municipalitatii de a cumpara Elcen, mentionand insa ca pentru realizarea acestui deziderat trebuie fie obtinut acordul Guvernului si al Consiliului General al Capitalei.
„Ne-am exprimat intentia de a cumpara Elcen. Este un deziderat care a aparut in spatiul public de foarte mult timp, inclusiv la administratiile anterioare. Avem instrumentele sa il realizam. Exista disponibilitatea – pe care am exprimat-o formal din partea Primariei Capitalei. Este nevoie de acordul Consiliului General si este nevoie de acordul Guvernului, prin Ministerul de Finante si prin Ministerul Energiei.
Sunt optimist ca aceasta preluare va avea loc”, a precizat Dan in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Primaria Capitalei.
Acesta reamintit ca, in anul 2016, societatea Elcen a fost evaluata la un miliard de lei si a estimat ca, urmare a faptului ca nu s-au mai realizat mari lucrari de investitii, aceasta valoare a scazut.
Nicusor Dan a preconizat ca, „in cel mai fericit scenariu”, achizitia ar putea fi realizata in luna mai, iar aceasta ar permite o reducere a cheltuielilor, dar si o adaptare a productiei la nevoile de caldura si apa calda ale Bucurestiului.
Elcen a fost infiintata in decembrie 2002, ca filiala a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societati comerciale. In prezent, Ministerul Energiei este principalul actionar al companiei, detinand 97,51% din actiuni, restul actiunilor fiind detinute de SNGZ Romgaz (2,49%).
Conform datelor oficiale, Elcen este cel mai mare producator de energie termica din Romania (40

Viorica Dancila, despre cum a plans Marcel Ciolacu la ea in sufragerie: „I-am facut un ceai de fructe. Parea foarte afectat”
„Eram la Parlament, la Grupul PSD din Camera Deputatilor, in birou, cand a venit o delegatie formata din Marcel Ciolacu, Paul Stanescu, Claudiu Manda, Dragos Benea si Marian Oprisan, care mi-au spus ca ar fi foarte bine sa-mi dau demisia din functia de presedinte si sa conduca ei partidul, ca o structura interimara, pana la alegerile prezidentiale (…) Stanescu mi-a spus ca nu trebuia sa intru eu in turul doi al alegerilor, ci Dan Barna. Paul Stanescu mi-a spus: ai vrut sa candidezi, n-ai vrut sa lasi pe altii sa preia conducerea partidului, te voi distruge!”, sustine Dancila.
Potrivit sursei citate, in carte este descris si momentul in care, dupa alegerile prezidentiale, acasa la Viorica Dancila a venit Marcel Ciolacu pentru a o convinge sa demisioneze de la sefia PSD, urmand sa primeasca in schimb un loc de parlamentar.
„M-a sunat si Ciolacu si mi-a spus ca trebuie sa vorbim. A venit la mine acasa, unde a jucat o piesa de teatru foarte proasta. S-a asezat pe canapea si mi-a spus cu lacrimi in ochi ca ii pare foarte rau de tot ceea ce s-a intamplat. I-am facut si un ceai de fructe, pentru ca parea foarte afectat”, descrie Viorica Dancila scena, potrivit Digi 24.
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni seara ca nu se teme de dezvaluirile anuntate de Viorica Dancila in cartea pe care a scris-o impreuna cu jurnalista Marga Nitu.
„Ii urez succes, ma tem pentru romani de ce se intampla la guvernare. Dezvaluri la ce? Intotdeauna au fost carti, dezvaluiri, eu nu am facut nimic de care sa-mi fie rusine si imi asum trecutul Partidului Social Democrat. Nu am mai vorbit cu doamna Dancila, dar presupun ca putem avea o discutie”, a declarat Marcel Ciolacu, intr-o emisiune la TVR.
După Rareș Bogdan, care l-a acuzat pe Ludovic Orban că are un stil dictatorial de a conduce PNL, a venit rândul lui Robert Sighiartău să-şi exprime nemulţumirile vizavi de Ludovic Orban. Acesta îi reproşează preşedintelui PNL că a condus partidul discreţionar şi că a dat ministerele în aşa fel înct să se asigure că obține postul de președinte al Camerei Deputaților.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2021/01/orban.jpg)
Robert Sighiartău îl atacă pe Orban: „În ultimul an partidul a fost condus discreționar”
„PNL s-a clasat pe locul 2 la alegeri, după PSD. Bineînțeles că au fost mai multe greșeli în timpul guvernării Orban. Cel mai rău mă deranjează că am fost asociați cu PSD în prinvița oamenilor. În ultimul an partidul a fost condus discreționar. La momentul acela am spus că nu-i momentul să zicem nimic din considerente tactice.
Mie îmi place să am discuții față în față. I-am spus lui Orban că nu merg discuțiile la negoceri bine. Orban a vrut să-l retragă pe Cîțu și i-am spus că nu e bine. Orban nu a fost de acord când eu i-am spus, dar sunt responsabil în fața colegilor de partid și a României.
PNL are nevoie de o echipă, nu de un om. Tot mai mulți colegi sunt nemulțumiți.
Aceste funcții (n.r.: ministerele la negocieri) au fost date doar pentru a obține un post de președinte al Camerei Deputaților.
Era bine dacă aceste discuții le-am fi avut în BPN. E clar că intrăm într-o logică de campanie electorală pentru congres”, a spus Robert Sighiartău la Digi24.
Cine ar putea fi succesorul lui Orban la şefia PNL
Referitor la persoana care ar putea să-i urmeze lui Orban la şefia PNL, Sighiartău a arătat înspre „generația tânără care își dorește o altă abordare„: „Deocamdată există o grupare reformistă în PNL. Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă, Florin Roman, Alina Gorghiu și mulți alții, generația tânără care își dorește o altă abordare„.
Ludovic Orban și Anca Dragu s-au vaccinat împotriva coronavirusului. Orban: ”Am luat decizia de a mă vaccina…”

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban și președintele Senatului, Anca Dragu, s-au vaccinat, marți, 19 ianuarie, la ora 10.00, împotriva COVID-19, la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”.
Presedintele Camerei Deputatilor Ludovic Orban s-a vaccinat in urmă cu doar cateva momente impotriva COVID 19. La fel și președintele Senatului, Anca Dragu.Orban urmeaza exemplul altor demnitari care s-au imunizat în zilele anterioare. Primul a fost președintele Klaus Iohannis, apoi premierul Florin Cîţu.
Primele declarații ale lui Ludovic Orban
”Am luat decizia de a mă vaccina, în special cu obiectivul de a arăta românilor că trebuie să aibă încredere în vaccin, că nu există niciun risc în procesul de vaccinare, și că vaccinarea reprezintă singura cale pentru a reveni la o viață normală, pentru a relua procesul de creștere economică și pentru a ne putea relua viața în condiții de normalitate. Cred că această campanie de vaccinare este fundamentală pentru evoluția ulterioară a societății românești și a economiei. Deja există două vaccinuri aprobate, cantitatea de vaccinuri disponibilă pentru România va crește în timp. De asemenea, infrastructura, logistica necesară va permite vaccinarea unui număr din ce în ce mai mare de români, astfel încât într-un timp cât mai scurt, să reușim să învingem pandemia!” a declarat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.
Ludovic Orban, prima reacție după ce a fost contestat de mai mulți lideri PNL

Ludovic Orban a reacționat, marți, spunând că deocamdată el este președinte, până la congres.
„Nu am decis dacă voi candida din nou sau nu!”
Ludovic Orban a mai declarat că, până la congresul care va avea loc în toamnă, el va conduce partidul, însă nu a decis dacă va mai candida sau nu.
„Preşedintele PNL este cel ales de Congres. PNL a avut un Congres în 2017 şi va avea un Congres în cursul acestui an.
Până la acest Congres eu sunt preşedinte. Dacă mă voi hotărî să candidez pentru un nou mandat voi anunţa. Cred că orice problemă trebuie discutată în partid, nu în spaţiul public”, a mai spus Orban.
Nu polemizez cu colegii
„N-am obiceiul să polemizez cu colegii mei de partid în public. În calitate de preşedinte al PNL, obligaţia mea e să asigur coeziunea partidului, obligaţia mea este să particip la asigurarea unităţii şi eficienţei în guvernarea de coaliţie.
Cred că cetăţenii români aşteaptă de la noi soluţii pentru rezolvarea problemelor, aşteaptă de la noi soluţii în bătălia cu pandemia, aştepată de la noi o reluare rapidă a creşterii economice care să permită creşterea calităţii vieţii şi a standardului de viaţă pentru fiecare român. Tot ce am de discutat discut în interiorul PNL”, a mai spus liderul PNL.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.